AddToAny

- Urfolk har en følsomhet overfor skogen. Det gjør oss rustet til å ta vare på den

Urfolk spiller en nøkkelrolle i å bevare i Amazonas, mener Franscisca Arara. Hun sier hennes egen stamme er en garantist for at regnskogen bevares.
Kroppsspråket til Francisca Arara endrer seg når hun går mellom grantrær og bjørk i Maridalen. Hun beveger seg roligere, ser seg rundt og lukker øynene. Et lite stykke inn i skogen, setter hun seg på huk og betrakter mylderet av maur på skogbunnen.

- Mitt folk har alltid tatt vare på naturen, den er livsgrunnlaget vårt og en del av hvem vi er. Og nettopp derfor kan vi forvalte den på en sunn måte, sier Arara.

Det er første gang Arara er i Norge - og i en norsk skog. Hun har nettopp deltatt på konferansen Oslo Tropical Forest Forum, der 450 av de viktigste aktørene for bevaring av verdens regnskoger, har vært samlet. I to dager har hun snakket med kolleger og representanter fra andre urfolk i et stort konferanserom i Oslo, pyntet med grønne plastikkplanter. Hun tar av den svarte dressjakka og ser opp på tretoppene.

- Jeg blir rolig i skogen. Her er det trygt. Urfolk har en følsomhet overfor skogen og livet der, som andre ikke har. Det gjør oss rustet til å ta vare på den, sier Arara.

I områder hvor det bor urfolk, er skaden på regnskogen mindre enn områder som ikke er befolket av urfolk. Det er også størst biologisk mangfold i urfolk-områdene. Det kommer fram i en ny rapport fra Regnskogsfondet om urfolk og miljøfinansiering.

Bygger bro mellom urfolk og politikere

Arara begynte som skolelærer, men forstod raskt at klasserommet ble for lite. Hun ville jobbe

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Et år etter at Taliban rykket inn i Kabul, preger nød og usikkerhet livene til millioner av afghanere.
Bistandsaktuelt 14.08.2022
Bergh har mange års erfaring innen internasjonalt arbeid.
Bistandsaktuelt 12.08.2022
Det har vært store demonstrasjoner mot det som anses som et angrep på Brasils demokrati av president Jair Bolsonaro.
Bistandsaktuelt 12.08.2022
- Dette må sette i gang alarmklokkene.
Bistandsaktuelt 12.08.2022
Begynn med noe du synes er gøy. Og husk at du ikke trenger å kunne alt før du begynner. Det er noen av Ida Strømsøs råd til deg som vil inn bistandsbransjen. 27-åringen har nettopp begynt som seniorrådgiver i Redd Barna.
Bistandsaktuelt 12.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt