AddToAny

Universitetsstrateg med nye planer - om drivhus

Hun var en av strategene i arbeidet for å få universitet i Stavanger. Etter 27 år gir hun seg, og er skeptisk til forslaget om at det bør bli enklere å bli universitet.
Oslo/Stavanger (Khrono): - Jeg vil snakke om akademisk driv, sier Anne Selnes (67 i dag).

Vi har benket oss rundt et altfor lite restaurantbord, i en altfor travel lunsjtid med altfor høy musak.

Men vi er på Karl Johan - rett ved Stortinget.

Og når selveste alliansebyggeren, strategen, regissøren og den politiske edderkoppen ved Universitetet i Stavanger skal takkes av etter 27 år ved først Høgskolen i Stavanger og så Universitetet i Stavanger, så er vi nesten midt i smørøyet.

Direktøren for kommunikasjon og samfunnskontakt, Anne Selnes, har hatt flere turer inn til makta i demokratiets høyborg på Eidsvolls plass enn mange andre i akademia.

- Hva legger du i «akademisk driv»?

- Arbeidet med prosjektet universitet i Stavanger fra 1998 til 2005. Ambisjonene om forskning og utdanning, bygging av akademia. Det var fart og driv, i tett samarbeid med Agder og Bodø, smiler Selnes.

Masse ros på avskjedsvideo

Ambisjonene om et universitet i Stavanger ble uttrykt allerede på begynnelsen av 1960-tallet, men det skulle gå 40 år før det ble realisert. Selnes ble ansatt som informasjonsleder ved Høgskolen i Stavanger i 1995 og var sentral i langspurten fram mot universitetsakkreditering - og siden den videre utviklingen av UiS.

«Anne Selnes satt nærmest som en 'kommunikasjonsedderkopp' sentralt i et omfattende kontaktnett og oppfanget signaler fra omverdenen og sendte ut signaler og forespørsler til høgskolens ledelse, støttespillere og samarbeidspartnere», heter det i boken om Universitetet i Stavanger, skrevet av dets første rektor, Erik Leif Eriksen.

I boken understreker forfatteren at Selnes og tidligere høgskoledirektør Inger Østensjø fikk stor betydning for høgskolens utvikling.

I en intern avskjedsvideo fikk hun skamros og superlativene satt løst fra nåværende og tidligere ledere ved Universitetet i Stavanger, fra eksstatsråder og samarbeidspartnere opp igjennom - og ikke minst fra sin mann, som også sendte hilsen til henne via «Takk for alt»-videoen, som ble vist på hennes siste faktiske arbeidsdag ved universitetet.

Selnes selv er rask til å understreke at ingenting er gjort alene, alt har vært et felles løft, men skal man dømme etter omkvedet er det ikke tvil om hvem som har vært strategen, regissøren og organisatoren rundt det store prosjektet universitetsstatus til Stavanger, og svært sentral i den videre utviklingen av UiS.

Anne Selnes har hatt en haug med titler siden hun i 1995 ble ansatt som informasjonsleder ved Høgskolen i Stavanger (HiS). Siden har det blitt informasjonsdirektør og kommunikasjonsdirektør. Fra 2004-2019 strategi- og kommunikasjonsdirektør, og så de siste tre årene: Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt.

Og hele tiden med én ting for øyet: Universitetet i Stavanger (UiS).

Selnes var gift med Kjell Arholm, leder av Rogaland Høyre, sentral i fylkestinget og bystyret i Stavanger. Arholm ble ifølge Wikipedia sett på som Arne Rettedals kronprins. Han var også mangeårig leder av det regionale høgskolestyret i Rogaland og medlem av Hernes-utvalget som utredet høyere utdanning og den stor høgskolereformen på slutten av 1980-tallet.

Arholm døde i 1994, bare 37 år gammel og har et hus og en gate oppkalt etter seg på hovedcampus ved Universitetet i Stavanger.

Høyre-politikk og doktorgrader

Selnes representerte selv, for en del år siden, Høyre

Les mer

Flere saker fra Khrono

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) ga den sittende regjeringen skylden for den økonomiske krisen i Forskningsrådet, da hun møtte nobelprisvinnerne i Trondheim.
Khrono 11.08.2022
Annik Magerholm Fet gikk på en ny periode som viserektor i august i fjor. Nå vil hun bli professor igjen i stedet.
Khrono 11.08.2022
Det er synd å se at Felles klagenemnd ønsker å innskrenke studentenes rettssikkerhet, skriver Jørgen Valseth i NSO, og mener det er feil om studentene må ta straffen for lang saksbehandlingstid hos klagenemndene.
Khrono 11.08.2022
Et nytt ekspertutvalg skal se på hvordan man kan gjøre jobben som fastlege mer populær for medisinstudenter. Det er Norsk medisinstudentforening glade for.
Khrono 11.08.2022
Det er i dag paradoksalt nok restriksjonar mot bruk av nynorsk når det gjeld skilting ved UiB, skriv leiaren i språkpolitisk utval, og oppmodar til meir skilting på nettopp denne målforma.
Khrono 11.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt