AddToAny

Universitetet i Oslo får kritikk for håndtering av sak om forskningsetikk

Universitetet i Oslo får kritikk for håndtering av sak om forskningsetikk
En professor får kritikk for brudd på forskningsetiske normer. Universitetet i Oslo får kritikk for uryddig håndtering av en konflikt. En stipendiat er fornøyd med konklusjonene i granskingsrapporten fra de forskningsetiske komiteene.
Granskingsutvalget i De nasjonale, forskningsetiske komiteene har på eget initiativ gransket en meget betent og mangeårig konfliktsak ved Universitetet i Oslo. I en fersk rapport får både universitetet og professoren som er en del av konflikten, kritikk.

«...den ene parten har opptrådt kritikkverdig ved å bryte anerkjente forskningsetiske normer for god opptreden i relasjonene som prosjektleder, veileder og kollega, men har ikke opptrådt vitenskapelig uredelig. Utvalget påpeker også systemfeil ved organiseringen av det forskningsetiske arbeidet ved forskningsinstitusjonen, og gir en rekke anbefalinger til partene og til institusjonen», heter det i Granskingsutvalgets konklusjon.

To av partene i saken, professoren og en stipendiat har begge hyret advokat. Og på et tidspunkt varslet professoren erstatningssøksmål mot stipendiaten for ærekrenkelser etter påstand om mulig vitenskapelig uredelighet.

Begge parter - både professoren og stipendiaten som er involvert, kritiserer Universitetet i Oslo for dårlig håndtering av saken. Det samme gjør de forskningsetiske komiteenes granskingsutvalg. ..jeg er svært fornøyd med konklusjonen. Denne saken har ikke bare handlet om manglende kreditering av de personene som faktisk har gjort et arbeid, men også om hvordan ledelsen og ledende personer ved UiO har behandlet en student. Stipendiat Universitetet i Oslo

Konflikten ved Det teologiske fakultet begynte som et spørsmål om forfatterskap, og endte med kritikk fra Granskingsutvalget for brudd på forskningetiske normer.

- Uryddig prosess og prinsipper

- Vi så at det var utfordringer ved universitetets behandling av saken. I tillegg tok den ene parten kontakt med De nasjonale forskningsetiske komiteene, fordi han opplevde at han ikke var renvasket. Vi mener det har vært en uryddig prosess, og den nye forskningsetikkloven legger stor vekt på institusjonens ansvar, sier Ragna Aarli, aom leder Granskinsutvalget (GU).

Denne saken valgte utvalget selv å gripe fatt i. Granskingsutvalget skriver i sin egen vurdering av saken at de mener saken reiser prinsipielle spørsmål om medforfatterskap til vitenskapelige kataloger og det relativt nye institusjonsansvaret etter Lov om organisering av forskningsetisk arbeid (Forskningsetikkloven).

Utvalget har fått bistand fra sakkyndige i spørsmål om god forskningspraksis for vitenskapelige kataloger.

Stipendiaten: - Veileder har brutt forskningsetiske normer

Saken handler om en katalog, altså en oversikt, som skulle lages til et prosjekt ved Det teologiske fakultet. Prosjektet skulle ende opp i bokform, og katalogen skulle etter planen være en del av boken. Slik gikk det ikke. Boken er gitt ut - uten katalog.

- Hele grunnlaget for saken er at veileder over flere år har brutt forskningsetiske normer, noe Granskingsutvalget bekrefter. Slik oppførsel er uakseptabel, og jeg er glad for at Granskingsutvalget har behandlet saken grundig og at Universitetet i Oslo nå vil gjøre nødvendige endringer, skriver stipendiaten i en epost til Khrono.

Khrono har både snakket med og utvekslet epost med stipendiaten. Det samme gjelder den involverte professoren som har endt opp med å få kritikk fra Granskingsutvalget.

Stipendiaten: «Tyveri av immateriell eiendom»

For å forstå hele saken må vi tilbake til 2015. En daværende masterstudent ble spurt om å overta et påbegynt arbeid med en katalog, noe hun gjorde. Etter å ha levert masteroppgaven ble kvinnen ansatt som stipendiat. Hun fortsatte arbeidet med katalogen parallelt med at hun jobbet med egen avhandling. Arbeidet med katalogen var ikke lønnet, men stipendiaten fikk beskjed om at hun skulle skrive timer for det arbeidet hun

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt