AddToAny

Universitetene må begynne å ta vare på menneskene og ikke bare det faglige, mener forskere

Universitetene må begynne å ta vare på menneskene og ikke bare det faglige, mener forskere
- Det er ikke noen oppskrift for god psykisk helse ikke å ha en karrierestige som er forutsigbar og forståelig samtidig som du ikke har faste arbeidstider, sier stipendiat Jan Sigurd Blackstad.
«Jeg ble syk av å være stipendiat. Nå sier legene at jeg antageligvis aldri vil bli frisk», skriver en tidligere doktorgradsstipendiat i en kronikk på Forskersonen.

Beskrivelsen av hverdagen som doktorgradsstudent er ikke nådig.

Den anonyme forfatteren forteller om ekstremt arbeidspress og manglende oppfølging.

«Da jeg kom tilbake etter en lengre sykemelding, spurte ikke veilederne mine hvordan jeg hadde det. De lot som om jeg hadde vært på ferie», skriver den tidligere stipendiaten.

Jan Sigurd Blackstad nærmer seg slutten av doktorgraden sin på stedsans og hukommelse ved Kavliinstitutt for nevrovitenskap, NTNU.

- Dette er jo en skrekkhistorie, sier han om det som kommer frem i kronikken. Likevel kjenner han seg igjen i flere elementer av beskrivelsen til forfatteren.

Det tror han alle som holder på med en doktorgrad vil gjøre, selv om de ikke har fått psykiske plager. Han tror noen steder er verre enn andre.

- Det er nok litt tilfeldig hvor du havner. Og hvordan veilederen din møter deg når du har problemer, som alle vil ha under en doktorgrad. Enten med at du ikke finner det du skal finne eller at du jobber deg i stykker, sier NTNU-stipendiaten.

(Foto: Privat)

Må ofre mye

Sofie Høgestøl har nå en fast stilling som førsteamanuensis ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun har vært ofte i media som USA-ekspert og er tredje varamedlem i Nobelkomiteen.

Men når hun ser ti

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Den europeiske romorganisasjonen ESA er med på de nye bemannete romferdene til månen i NASAs Artemis-program. I tillegg til forskning og ressurskartlegging skal disse ferdene danne grunnlaget for en permanent base på månen.
forskning.no 20.10.2020
Med hensyn til miljø og smittevern, har foreningen Hold Norge Rent utformet en liste over anbefalinger - og ber om at både innbyggere, kommuner og næringsliv tar grep.
forskning.no 20.10.2020
Det var liten forskjell på hvordan ulvene og hundene reagerte da de ble forlatt av mennesket de kjenner best.
forskning.no 20.10.2020
Kyr synes lyden av stemmen din er beroligende, men foretrekker at den ikke kommer som opptak, viser ny studie.
forskning.no 20.10.2020
Etter å ha sirklet rundt asteroiden i to år er Nasa klar til å gå inn for landing tirsdag.
forskning.no 20.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt