AddToAny

Universitetene er ikke et middel for politikere

Universitetene er ikke et middel for politikere
Vi krever at finansieringssystemet til universitetene ikke blir brukt til politisk styring av utdanningstilbud, skriver medlemmene av New University Norway.
Medlemmene av New University Norway (NUN) har vært opptatte av å sette ord på tåkeleggingen av den nyliberale styringspolitikken i akademia. Små drypp av mål- og resultatstyring finner mange ulike veier inn i utdanningsorganisasjonenes dagligliv, og ofte er det ansatte og studenter som betaler prisen for statlig ideologi om liberalisering, markedsutsetting, innsparing, styring og effektivisering. Dersom vi implementerer et system hvor arbeidslivsrelevans er et mål i seg selv, truer vi universitetenes rolle samfunnsutviklingen.

Det er allerede blitt reist spørsmål om hvordan dette skal kunne måles. Instrumentelle syn på kompetanse gir ikke rom for kritiske arbeidstakere som kan utfordre arbeidslivet og bidra til nyskaping gjennom sine egne vurderinger av hva som er relevant utdanning, og hvordan de kan benytte denne i et arbeidsliv som stadig endrer seg. Fremtidens jobber er ikke predefinert, og derfor bør ikke UH-sektoren styres etter slike betenkelige styringsmål. Vi finner kronikken av leder for Norsk Studentorganisasjon, Marte Øien, svært illustrerende for utfordringene med denne hestehandelen om UH-sektorens premisser i fremtiden.

En utfordring etter strukturreformen er sammensmeltingen av høgskoler og universiteter, som historisk sett har hatt ulike samfunnsoppdrag. Mens høgskolene i større grad har vært s

Les mer

Flere saker fra Khrono

Store politiske- og holdningsendringer kan forløpe på forskjellig vis. Trond Andresen tar i bruk kybernetisk tekning når han ser på samfunnsdynamikken, og oppfordrer til samarbeid.
Khrono 09.07.2020
Sammen med seks andre universiteter, er Universitetet i Oslo, NTNU og NHH med i universitetsallianser som har fått status som European Universities.
Khrono 09.07.2020
Et klassisk breddeuniversitet som UiO er mye mer enn en ren utdanningsinstitusjon. Noe av oppdraget er å beskytte og ta vare på Norges vikingtidsarv, skriver Svein Stølen.
Khrono 09.07.2020
Da det var Stavanger universitetssykehus sin tur til å arbeide videre på regionens aller viktigste fellesprosjekt, som det nye sykehuset inngår i, valgte universitetssykehuset heller å arbeide for seg selv.
Khrono 09.07.2020
17 personer har søkt på stillingen som kommunikasjonsdirektør ved høgskolen.
Khrono 09.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt