AddToAny

Unio-medlemmer får samme lønnsvekst som andre grupper

Tirsdag kunngjorde Rikslønnsnemnda at Unio-medlemmer får samme lønnstillegg som andre grupper. KS er fornøyd, mens Unio mener KS ikke anerkjenner problemet.
Det var i slutten av mai at Unio, som siste fagforbund, gikk fra forhandlingsbordet med KS uten noen avtale, og kommunestreiken ble satt i gang. I juni avbrøt regjeringen da stortingsflertallet støttet bruk av tvungen lønnsnemnd.

Tirsdag la Rikslønnsnemnda fram sin kjennelse: Unio må gå med på samme lønnstillegg som LO, YS og Akademikerne landet i meklingen i mai. Det medfører en årlig lønnsøkning på mellom 12.000 og 22.000 kroner, og KS melder at Unios medlemmer er blant dem som får størst økning.

Fornøyde i KS

- KS er fornøyd med Rikslønnsnemndas kjennelse. Den bekrefter at KS' prioriteringer og argumenter i årets tariffoppgjør var riktige. Resultatet gir en god fordeling på hele laget av ansatte i kommuner og fylkeskommuner, sier direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, som mener KS i vår strakte seg langt for å sikre kommuneansattes kjøpekraft.

I en pressemelding inviterer Gangsø Unio til dialog om veien videre og påpeker at vinduet fortsatt er åpent for å få lokale tillegg i løpet av høsten.

- Løser ikke stor rekrutteringsutfordring

Tross streiken fikk Unio ikke det lønnsløftet de ønsket seg for ansatte med høyere utdanning.

- Vi står i en situasjon med kritisk sykepleier- og lærermangel. Men KS erkjenner ikke engang problemet og er milevis fra å bidra til å løse det. Dette er et alvorlig problem, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.

Nestleder Silje Naustvik kaller seg svært skuffet, men ikke overrasket over nemndas dom.

- Det er dessverre ikke overraskende. Heller ikke Rikslønnsnemnda valgte å bruke muligheten dette var, til å bidra til å løse den store utfordringen vi har med å rekruttere og beholde ansatte til velferdsyrkene, sier Naustvik.

Forskerforbundet er en del av Unio. De har rundt 450 medlemmer i kommunal sektor som er omfattet av denne avtalen. De jobber som arkivarer, bibliotekarer og saksbehandlere i kommunene.

Image-text:

Steffen Handal og Silje Naustvik i Unio er svært skuffet. Foto: Unio

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Europaparlamentet har vedtatt at EU skal lage en handlingsplan for utfasing av dyreforsøk.
Forskerforum 26.10.2021
Infeksjonsmedisiner og forsker Nina Langeland fikk i januar en epost fra FHI-ansatte der de ba henne endre deler av en konklusjon i en rapport om barnesmitte.
Forskerforum 26.10.2021
Den britiske avisen The Guardian er ikke imponert over det nye Munchmuseet i Oslo og sparer ikke på kruttet når de omtaler det nye bygget.
Forskerforum 26.10.2021
Hva slags bil ville Edvard Munch kjørt hvis han levde i dag? Kunstredaktør Una Mathiesen Gjerde beskylder Munchmuseet for å selge sjelen sin for kommersielle inntekter.
Forskerforum 25.10.2021
Nord universitets styre vedtok å legge ned studiestedet i Nesna 1. august 2022. I et brev til universitetet ber Kunnskapsdepartementet dem nå vurdere om ansatte skal få beholde kontorene til august 2023.
Forskerforum 24.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt