AddToAny

Ungdom i Afrika vil heller til byen enn å jobbe på foreldrenes jorder

Ungdom i Afrika vil heller til byen enn å jobbe på foreldrenes jorder
KRONIKK: Det er helt avgjørende at ungdommen ser landbruket som en lønnsom og attraktiv arbeidsplass. Maskiner kan være løsningen.
En ungdom fra landsbygda i Mali og en norsk odelsjente har mye til felles. Begge vet ikke om de vil overta foreldrenes livsverk. Byen lokker, med skole, jobber og mindre slit. Velger de å bli bønder, er det lite fritid, mye arbeid for lav lønn.

De fleste ungdommer i Afrika ønsker å gå ut av landbruket fordi de forbinder det med mye slit og dårlig lønnsomhet. Mekanisering og digitalisering er derfor viktig for å gjøre landbruk mer attraktivt for ungdommen. Dersom landbruket skal utvikles på kontinentet, er det helt avgjørende at ungdommen ser det som en lønnsom og attraktiv arbeidsplass.

Afrikansk jordbruk foregår som før. Bøndene har i liten grad tatt i bruk arbeidsbesparende metoder. 65 prosent av energiinnsatsen er menneskelig arbeidskraft. Alt arbeidet, fra såing til maling av kornet, gjøres hovedsakelig for hånd. For å så korn på en gjennomsnittlig gård i Mali må bøndene bøye seg ned til bakken omtrent 100.000 ganger.

Store aktører som Verdensbanken, FNs landbruksorganisasjon og mange internasjonale bistandsorganisasjoner har investert betydelig midler i landbruket i Afrika, men fokuset har vært på å øke avlingene. De har ikke prioritert teknologiutvikling for å redusere behovet for arbeidskraft i særlig grad siden 1990-årene.

(Foto: Abdourahamane Nourou)

Større avlinger med mindre arbeidskraft

Forskning- og utvikling fo

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Romfartøyet fra Nasa er så stappfullt av prøver fra den fjerntliggende asteroiden Bennu at lukkemekanismen har kilt seg og verdifulle prøver spres i rommet.
forskning.no 24.10.2020
Han ble arrestert av tyskerne og skulle sendes med fangeskipet «Donau» til dødsleiren Auschwitz. Men i siste øyeblikk ble Victor Moritz Goldschmidt ropt ut av køen.
forskning.no 24.10.2020
Egoistiske verdensledere og mistillit mellom stormakter bremser framgangen mot FNs 16. bærekraftmål. Men koronapandemien kan lære statene en viktig lekse.
forskning.no 24.10.2020
Amerikanske forskere avkrefter gammel teori. Teorien om at ansiktene til mennesker i langvarige forhold begynner å se like ut kom på banen allerede på 1980-tallet.
forskning.no 24.10.2020
KRONIKK: Det aller meste av moderne fiskeredskaper bygges av plastmaterialer. Men plasten trenger ikke være evigvarende. «Smarte», bionedbrytbare materialer kan redusere og på sikt fjerne dagens plastproblem i fiskerinæringa.
forskning.no 24.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt