AddToAny

Underholdende og konfliktfylt familiefest

Underholdende og konfliktfylt familiefest
Den franske filmen «Familiefesten» er relativt tradisjonell. Det trenger ikke være noe problem, det kommer an på øyet som ser.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Denne teksten er en anmeldelse, men inneholder også en betraktning om en bestemt type tema som vi ser i mange filmer, nemlig familiemiddager.

Filmer om den store familiefesten som gjerne starter med hyggelig samvær og varme gjensynsklemmer, og ender med at alle familiens innestengte følelser kommer ut i et regn av bebreidelser og hat, kunne gjerne vært en egen sjanger. I mange filmer finner vi slike middager som en del av fortellingen. De synes å være elsket av filmskapere, sannsynligvis fordi de har potensial til å vise hele bredden av hva som kan skje i våre nære relasjoner. Middagen tvinger folk til å gjøre noe sammen, sitte nært hverandre og snakke sammen om det de har felles, enten det er hyggelige opplevelser eller traumatiske hendelser. Ikke sjelden hjelper alkoholen prosessen i gang, dersom det er behov for det.

Måltider i den familiære konteksten er et yndet tema for filmskapere. Blant de mest markante av disse filmene er danske «Festen» (Thomas Vinterbro, 1998) og svenske «Fanny og Alexander» (Ingmar Bergman, 1982).

Dersom vi skulle tenke sjangerkriterier om dette temaet, er følgende elementen

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvis vi ignorerer effekten av digitalisering i samfunnet vårt, kan det være at vi ikke får de positive resultatene av digital transformasjon som forkjemperne snakker så varmt om, skriver Abbas Strømmen-Bakhtiar.
Khrono 12.08.2020
Festglade studenter som tar festen til studenthybelen risikerer å bli kastet ut av boligen i Tromsø. Det opplyser administrerende direktør Hans Petter Kvaal i Studentsamskipnaden i Tromsø til avisa Nordlys.
Khrono 12.08.2020
Antibac, koronavennlige leker og moderate mengder alkohol, kombinert med hyggelige og strenge faddere møtte Banggren da han mandag startet studiene ved Universitetet i Bergen.
Khrono 12.08.2020
Universitetet må listeføre alle studenter med penn og papir.
Khrono 12.08.2020
Alle kveldsarrangementer i fadderuka ved Høgskolen på Vestlandet blir alkoholfrie fra og med onsdag. Det opplyser høgskolen i en pressemelding.
Khrono 12.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt