AddToAny

Like under 40 prosent kvinnelige kilder på Journalisten: - Ikke bra nok

Like under 40 prosent kvinnelige kilder på Journalisten: - Ikke bra nok
Vi telte alle kilder i to uker. - Å fokusere på kjønn er viktig for å vise bredden i vår bransje, men også for å fram de skjevhetene som finnes.
Og fokus på kjønn vil kunne gi oss nye perspektiver og vinklinger, sier ansvarlig redaktør i Journalisten, Roger Aarli-Grøndalen.

I to uker telte vi i Journalisten kildene våre, og delte de inn etter kjønn. I uke 24 og 25 var det akkurat litt under 37 prosent kvinnelige kilder i sakene på Journalisten.no, om vi regner egne saker og NTB-saker under ett.

Roger Aarli-Grøndalen Foto: Maria Aarli-Grøndalen

- Vil variere

Tar vi kun med egne saker er det hakket flere kvinner: 40 prosent. Det er likevel godt under målet om å ha like mange mannlige og kvinnelige kilder.

- Jeg synes ikke vi skal henge oss for mye opp i selve prosenten er helt riktig fra dag til dag, men jeg tror det er viktig å få noen tall på bordet slik at vi ikke kun skal forholde oss til magefølelsen, sier Aarli-Grøndalen, og legger til:

- 40 prosent på egne saker er ikke bra nok. Samtidig må vi innse at dette vil variere. Det er likevel ikke en unnskyldning for å jobbe mot et mål om en jevnere fordeling.

Vi telte både kilder i egne saker, i NTB-saker for seg, og ansikter på front. Se faktaboks lenger ned til høyre i saken for detaljer om hvordan vi telte.

Resultatet ser slik ut: SUM EGNE SAKER SUM NTB TOTAL SUM KILDER SUM FRONT

KVINNER 32 16 48 51

MENN 48 34 82 78

TOTALT ANTALL KILDER 80 50 130 129

DIFFERANSE 16 18 34 27

PROSENTANDEL KVINNER 40.0% 32.0% 36.9% 39.5%

Med tallene i bakhodet vil redaksjonen være mer bevisste på kildevalg framover - ikke bare når det kommer til kjønn, men også flerkulturelt mangfold, geografi - for ikke å bli for Oslo-fokuserte, samt andre faktorer.

En undersøkelse fra 2015 viser at kvinnelige journalister i gjennomsnitt brukte kvinnelige kilder i 50 prosent av sakene, mens mannlige journalister i gjennomsnitt brukte kvinnelige kilder i 30 prosent av sine saker. Er kjønnsbalansen i redaksjonen god kan det være med på å påvirke kjønnsbalansen i nyhetene, skriver Marte Vike Arnesen i Journalistens spalte Derfor.

Likevel er ikke dette noen unnskyldning i Journalisten-redaksjonen, med halvparten kvinner og menn, påpeker Aarli-Grøndalen.

SLIK TELTE VI

Journalisten telte kilder i uke 24 og 25.

Vi telte alle kilder som ble sitert direkte i saken - både skriftlige og muntlige - men tok ikke med sitater gjengitt fra tidligere saker.

På front telte vi alle vi ser ansiktene til, minus ansikter i skjermdumper av aviser og liknende.

Av totalt 130 kilder i sakene, var 36,9 prosent kvinner.

På front var 39,5 prosent kvinner.

- I enkelte sakskomplekser er det menn som dominerer fordi det er flest mannlig ledere, mens vi i andre saker kunne ha løst dette ved å være mer bevisste, sier han.

- Forplikter litt mer

- Erfaringa vår er at hvis vi ikke er bevisste på dette, så ender vi opp med for mange menn, sier Aarli-Grøndalen.

- Derfor fryktet jeg også at tallene skulle være «verre». Den siste tida har vi jobbet med flere større prosjekter, og da blir fokus ofte på andre ting enn kjønn.

Opptellinga var ment for intern bruk, men redaktøren synes det er bra at vi også deler tallene med leserne, selv om ei slik måling ikke betyr så mye i seg selv. Tall kan gi økt bevissthet, som bidrar til at vi gjør bedre valg fremover, mener Journalisten-sjefen.

- Men når tallene er kjent forplikter de litt mer - og kanskje kan vi inspirere noen andre til å tenke igjennom dette.

Image-text:

Noen av kvinnene på Journalisten-fronten i uke 24 og 25. Disse ukene var det under 40 prosent kvinner både på front og i sakene våre.

Foto: Skjermdumper / Journalisten.no

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt