AddToAny

Ulike syn på kristendom og seksualitet skaper splittelse på NLA. Ansatte bekymret for forskningsfriheten

Det er nå full uenighet om hvilke verdier NLA Høgskolen bør drives etter.
NLA Høgskolen eies av åtte kristne organisasjoner som også har flertall i styret. Det er nå full uenighet om hvilke verdier skolen bør drives etter.

- Styret har ikke vilje eller evne til å styre etter Universitets- og høyskoleloven, slik jeg ser det. Dette kan sette akkrediteringen i spill, sier professor.

Møtet på den private, kristne NLA Høgskolen 5. oktober, om «hvordan man kan forlate homoseksuell praksis og følelser», var tilsynelatende bare dråpen som fikk begeret til å renne over - det som gjorde at Tone Sævi og Henrik Berg ikke så noe annen mulighet enn å si opp.

Konflikten som ligger til grunn handler om hvor langt utenfor vanlig praksis man mener en privat, kristen høgskole kan gå.

Vi erkjenner at NLA som en livssynsorganisasjon har rett til å ha et verdisyn, men det må ikke legge begrensinger på retten til undervisning, forskning og publisering. Kåre Berge Leder, Forskerforbundet NLA Høgskolen

Det foregår nå et opprør blant de ansatte på NLA Høgskolen. I et åpent brev signert Forskerforbundet ved NLA og Utdanningsforbundet ved NLA står følgende:

«De NLA-ansattes sterke reaksjoner gjenspeiler at denne hendelsen ikke skjer i et vakuum. Seminaret oppleves som nok et uttrykk for en manglende forståelse for nødvendigheten av å skille ideologi og fag på høgskolen. Dette gjelder først og fremst praksisen i NLAs styret.»

Grunnleggende uenighet

Professor i kirke- og teologihistorie ved NLA Høgskolen, Oddvar Johan Jensen, forklarer at dette først og fremst handler om uenighet knyttet til to forhold: Synet på seksualitet og bibelsyn.

Han mener hovedskillet går på i hvor stor grad man har villet vise respekt for den andre.

- Før dette møtet om konverteringsterapi for homofile har mange av oss opplevd at bibelsynet har vært det mest krevende, sier han.

Kristne eiere

NLA eies av de kristne organisasjonene Normisjon, Det Norske Misjonsselskap, Indremisjonsforbundet, Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, Norsk Luthersk Misjonssamband, Søndagsskolen Norge og Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

I NLA Høgskolens styre har representanter fra disse organisasjonene flertall, og flere kilder sier til Khrono at de bruker dette flertallet til å presse ansatte i forskningsspørsmål og hva de kan mene offentlig.

- Det dreier seg om en langvarig diskusjon med styret - eller, vi har vel aldri kommet til noen ordentlig diskusjon, sier Kåre Berge. Han er professor og leder av Forskerforbundet på NLA.

- Sentralt står to dokumenter: Verdidokumentet og Tilsettingsreglementet. Vi er kritiske til hvordan styret praktiserer disse, og da særlig ved ansettelser, sier han.

«Sensitive spørsmål»

Berge mener disse dokumentene legger begrensninger på aspekter ved forskningsfriheten.

Verdidokumentetlegger rammen for de verdiene og holdningene som NLA ønsker at skal prege institusjonens virksomhet.

Det er blant annet i Verdidokumentet det står at NLA «bygger på den kristne tro, slik den er uttrykt i Den Hellige Skrift og Den norske kirkes evangelisk-lutherske bekjennelse».

- De fleste vil nok ikke oppleve disse begrensingene i det daglige, fordi de ikke jobber med «sensitive spørsmål», men hvis man jo

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt