AddToAny

Uklart om partiene krever eller ønsker seg ny modell

Uklart om partiene krever eller ønsker seg ny modell
Fremskrittspartiet er overrasket over de sterke reaksjonene. Arbeiderpartiet prøver å dempe betydningen av kravene som er stilt. Og UiO-rektor Svein Stølen vil kjempe videre.
Det var onsdag at de tre partiene Frp, Ap og Senterpartiet presenterte enighet på seks punkter med krav til regjeringen i utdanningspolitikken.

Deriblant krav om flere permanente studieplasser og en opptrappingsplan de neste fem årene.

Men kravet fra de tre, som utgjør et flertall på Stortinget, som har vakt mest debatt og ført til tilnærmet opprør blant sentrale rektorer er punktet som handler om at de krever at regjeringen legger fram en ny finansieringsmodell for sektoren, senest i forbindelse med meldingen om ny styringspolitikk.

Og de skriver at incentiver/faktorer i forslaget til nytt finansieringssystem skal være:

Relevant arbeid etter endt studie

Ulike opplegg for videreutdanning

Opprettelse av mindre og fleksible emner og moduler som arbeidslivet etterspør og som kan tas i kombinasjon med jobb».

Det var VG som først skrev om saken. Flere rektorer var blant de som reagerte kraftig på kravene fra de tre partiene.

Et snevert og instrumentelt syn på kunnskap tjener ikke arbeidslivet

Hva er arbeidslivets behov?

Ap: Klar bestilling - skal på høring

På Dagsnytt 18 fredag ettermiddag møttes blant annet Nina Sandberg (Ap), Svein Stølen (UiO), Roy Steffensen (Frp) og Mathilde Tybring Gjedde (H) til debatt.

Nina Sandberg gikk i Dagsnytt 18 langt i å dempe betydningen av den enigheten de tre partiene har kommet fra til.

Hun presiserte likevel at dette er ei klar bestilling til regjeringen om at de må legge fram forslag om nytt finansieringssystem for Stortinget.

Det skal skje i forbindelse med den varsla stortingsmeldinga om styringspolitikk. Samtidig presiserte hun at forslagene så skal ut på høring på vanlig måte.

Stølen: Glad for at skal kanskje ikke er skal

Svein Stølen, rektor på Universitetet i Oslo, skriver i en sms til Khrono at han opplevde det var en saklig debatt med litt energi.

- Det ble klart at det ikke er klart om det er stortingsflertall for «skal». Vi vil argumentere konsistent videre. Attraktive kandidater er viktig, og vi forventer at regjering og storting har tydelige og ambisiøse forventninger til UiO. Det har vi selv, og det er tiltak for å nå disse vi ønsker å bruke oppmerksomhet og ressurser på. Ikke byråkrati og rapportering, understreker Stølen.

Rektor på OsloMet, Curt Rice går langt i å kalle debatten storm i et vannglass når han på twitter i etterkant av Dagsnytt 18 skrive

Les mer

Flere saker fra Khrono

Vi krever at finansieringssystemet til universitetene ikke blir brukt til politisk styring av utdanningstilbud, skriver medlemmene av New University Norway.
Khrono 01.06.2020
Då Klaus Mohn vart rektor ved Universitetet i Stavanger, tok han straks studentleiaren inn i leiargruppa. Rektorane ved UiO og UiB vil ikkje ha studentane der.
Khrono 01.06.2020
Helge Jordheim frykter at humanistiske fag vil bli lagt ned. Jeg kan berolige med at det ikke er hensikten med forslaget, og at det ikke blir resultatet, skriver stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).
Khrono 31.05.2020
Ole Petter Ottersen, rektor ved Karolinska Institutet, ber universitetene tenke langsiktig under pandemien. - Vi må holde hodet kaldt, sier han.
Khrono 31.05.2020
Hvorfor kreve mer penger av en allerede økonomisk vanskeligstilt gruppe når man kan bruke allerede anvendt innovasjon i UH-sektoren til å drifte mer effektivt både med tid og penger, spør Daniel Masvik.
Khrono 31.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt