AddToAny

Uklare rammer og rollekonflikter stresser stipendiater

Vennskap og hobbyer forebygger psykisk uhelse. Det erfarer både Priyank Nimje og UiOs bedriftshelsetjeneste.
Da Priyank Nimje jobbet med doktorgraden ble det andre året knalltøft. Kulturelle forskjeller mellom akademia i hjemlandet India og Norge, ensomhet og avstand til familien, og språklige barrierer la seg oppå følelsen av å ikke yte tilstrekkelig i arbeidet og være bakpå med publiseringer.

Da Priyank Nimje jobbet med doktorgraden ble det andre året knalltøft. Kulturelle forskjeller mellom akademia i hjemlandet India og Norge, ensomhet og avstand til familien, og språklige barrierer la seg oppå følelsen av å ikke yte tilstrekkelig i arbeidet og være bakpå med publiseringer.

Da Nimje endelig åpnet seg om problemene, fant han ut at støttesystemet hadde vært der hele tiden. Nå jobber han for at nye internasjonale stipendiater skal unngå ensomheten og vite hvor de kan oppsøke hjelp.

Vanskelig andreår

Andreårs-blues er uttrykket Nimje bruker for å beskrive perioden der det første årets begeistring over prosjektet er over og man begynner å forstå tidspresset og arbeidsmengden.

Bedriftshelsetjenesten på Universitetet i Oslo kjenner igjen mønsteret, og arrangerer stressmestringskurs for stipendiater flere ganger i året slik at de kan komme inn tidlig i midtperioden. Da er forelskelsen over og stresset setter inn, ifølge seniorrådgiver Kristine Mollø-Christensen.

På Forskerutdanningskonferansen i Tønsberg fortalte hun nylig at mange blir overrasket over hvor stor og uoversiktlig oppgaven er når de går i gang med avhandlingen, og at det er så mye vanskeligere enn en masteroppgave.

- Dette er personer som har vært veldig dyktige og er vant til å lykkes, så opplever de at ting blir vanskelige. Man får en skamfølelse som er vanskelig å snakke om, sa Mollø-Christensen.

- Opplevelsen av skam er veldig ødeleggende, sier Kristine Mollø-Christensen.

Uklare rammer og rollekonflikter skaper stress

Mollø-Christensen og Carolina Lybäck-Forsbacka fortalte også at de uklare rammene rundt egen arbeidshverdag er en grunn til at stipendiater blir stresset. Mange pålegger seg selv lange arbeidsdager og lite fritid.

Å beholde fritidsinteresser er et av bedriftshelsetjenestens tips for å mestre doktorgradslivet. Den første tiden i Norge var overveldende, Nimje var vant til å leve tett på familien sin, nå var de langt unna, mens mange av de norske kollegaene var opptatte med sin familie. For å komme ut av ensomheten har Nimje funnet seg hobbyer. Han fotograferer, driver med friluftsliv og trener bueskyting.

For Nimje tok det tre år før han greide å omstille seg fra den indiske respekten for autoriteter til å greie å motsi veilederen sin. Ifølge de to fra bedriftshelsetjenesten er rollekonflikter «noe av det giftigste som finnes» fordi «det er en dragkamp inni deg som gjør at du blir veldig sliten» og som dermed utløser depresjon og mentale plager.

I tillegg er det en utfordring for internasjonale doktorgradsstudenter å ikke kunne bruke sitt eget språk for å beskrive problemer og fordi manglende norskkunnskaper kan isolere dem fra sosiale sammenhenger på instituttet.

Det sosiale er viktig

Nimje har også opprettet sosiale grupper for utenlandske stipendiater i Bø. Og ifølge Kristine Mollø-Christensen er sosial støtte en viktig buffer mot stress. Vennskap med andre stipendiater er viktig, fordi de er i samme situasjon, og gjerne med stipendiater på andre institutter, fordi det er lettere å snakke fritt med noen man ikke er i en konkurransesituasjon med.

Bedriftshelsetjenesten ved UiO legger også vekt på at stipendiater må få medarbeidersamtaler, veiledning en til fire ganger i måneden, og oversikt over støtteapparatet i administrasjonen, for eksempel hvilke rettigheter de har til oppfølging og tilrettelegging.

https://www.forskerforum.no/priyank-nimje-phd-overlever-psykisk-helse/

Image-text:

Mange tok kontakt med Priyank Nimje for å spørre om råd og dele erfaringer etter hans foredrag på Forskerutdanningskonferansen 6. juni. Foto: Julia Loge

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Stipendiatene i Agder fikk lite igjen for lønnsløft-kampanjen sin. Men ved tre universiteter ble alle stipendiatene løftet til samme lønnstrinn.
Forskerforum 20.11.2019
Regjeringa foreslår å endre fordelingsnøkkelen til regionale forskingsfond. Viken, Vestland og Oslo får mindre enn før.
Forskerforum 20.11.2019
Opposisjonspartiene har funnet flere millioner ekstra til forskning i sine alternative budsjetter. SV er de mest generøse.
Forskerforum 19.11.2019
Åpningen av det nye Nasjonalmuseet i Oslo er utsatt et halvt år til våren 2021.
Forskerforum 18.11.2019
Fylkeskommunen meldte inn at de fulgte med på situasjonen i Nesna, men at de ikke så behov for midler for 2020, ifølge kommunalminister Monica Mæland.
Forskerforum 18.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt