AddToAny

UiO sier nei til å flytte kontroversiell benk fra Botanisk hage

UiO sier nei til å flytte kontroversiell benk fra Botanisk hage
Den «rasistiske» Carl von Linné-benken skal ikke skal flyttes, har Naturhistorisk museum bestemt.
En benk i Botanisk hage på Tøyen i Oslo har skapt stor debatt. Benken er tilegnet den svenske vitenskapsmannen Carl von Linné. Han er mest kjent for å ha innført latinske navn på arter.

Men i debatten har det også blitt hevdet at han er den «moderne rasismens far», da han overførte metoden for systematisering av planger på mennesker, men hvite øverst og svarte nederst.

Bydelsutvalget i Gamle Oslo har vedtatt at de vil ha benken fjernet fra Botanisk hage. Men det er ikke opp til dem å avgjøre, for det er Universitetet i Oslo, ved Naturhistorisk museum, som eier parken.

Tirdag diskuterte ledelsen ved Naturhistorisk museum saken.

- Vi har en benk. Den står der og vi ser ikke at det er aktuelt å fjerne den som respons på det som kom fra bydelsutvalget, sier fungerende museumsdirektør Jan Lifjeld til Khrono.

Det samme sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

- Jeg tror nok benken skal stå, men kanskje må vi vurdere hva som står på plaketten, sier Stølen.

Lifjeld utdyper til Khrono:

- Benken skal stå fordi den står der i en kontekst, og den står der fordi den er relevant for funksjonen Botanisk hage har. Den står ikke hvor som helst, den står der hvor plantene er satt i system.

Han sier til avisen at vitenskapen om sammenhengen mellom plantearter er under utvikling, og at Linné med det vi vet i dag langt på vei er utdatert.

- Men Linné var en pionér som lagde et system for navnsetting med latinske navn og vurdering av arter. At han er utdatert viser at vitenskapen er utviklet over tid, og Linné-benken markerer et startpunkt for klassifiering av planter og arter.

Image-text:

Benken står plassert i det som kalles Systematisk hage i Botanisk hage. Truong Vu Pham/NHM

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Byrådet i Oslo har kommet med nye smittetiltak. Men rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo kan ikke love å legge om til heldigital undervisning.
Forskerforum 26.10.2020
De som har hjemmekontor, jobber 42 minutter mer hver uke.
Forskerforum 26.10.2020
Koronasmitten øker igjen i Bergen, det merkes på fire av byens universiteter og høyskoler
Forskerforum 26.10.2020
Rektor Curt Rice vil gi lik koronabonus til alle. Forskerforbundet vil lønne de som har jobbet ekstra mange timer.
Forskerforum 23.10.2020
Tillitsvalgt Steinar Vagstad ble beskyldt for å ha misbrukt sin makt som fagforeningsleder. Nå har et granskningsutvalg frikjent ham.
Forskerforum 23.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt