AddToAny

UiO: Morten Dæhlen var ikke inhabil i IBV-saken

UiO: Morten Dæhlen var ikke inhabil i IBV-saken
Uenigheten mellom Morten Dæhlen og Finn-Eirik Johansen var ingen personlig konflikt, men handlet om faglig og strategisk uenighet, vurderer UiO.
Skulle daværende dekan Morten Dæhlen deltatt i tilsettingen av ny instituttleder ved institutt for biovitenskap, eller var han inhabil?

Søkeren Finn-Eirik Johansen var foretrukket av instituttstyret, men ble vraket av et Dæhlen-ledet fakultetsstyre. Da dette ble klart, sendte Johansen inn klage på saksbehandlingsfeil til universitetsdirektøren. Ifølge Johansen var Dæhlen inhabil i tilsettingen der Johansen var søker, på grunn av omstendighetene i 2019 da Johansen forlot MN-dekanatet på grunn av «grunnleggende uenighet» med Dæhlen.

UiOs jurister har nå konkludert i saken. Uniforum har fått delvis innsyn i habilitetsvurderingen. Her slås det fast at «Vår samlede konkusjon er at dekanen var habil og at det ikke har skjedd saksbehandlingsfeil i ansettelsesprosessen».

Takker UiO for grundig arbeid

Morten Dæhlen har takket nei til å snakke med Uniforum om saken, men skriver følgende på e-post:

- Jeg vil takke for det grundige og gode arbeidet utført av universitetsdirektøren og hans stab i forbindelse med behandlingen av saken. Jeg er selvfølgelig tilfreds med resultatet, selv om det også var som forventet. Utover dette har jeg ingen kommentarer til saken.

Ifølge habilitetsvurderingen har Dæhlen forklart at han «har stor respekt for Johansen og dette var noe av grunnen til at han ble utpekt som forskningsdekan. Dekanen har forklart at Johansen har bidratt sterkt inn på fakultetet, faglig og som forskningsdekan og at han deltok på dekanens avslutning i høst da han takket alle for innsatsen.»

Fra juristenes samtale med Dæhlen er det også referert at «Dekanen mener selv at han klart ikke er inhabil og viser til at han har vurdert dette nøye. Dekanen har videre vist til at han ikke kan tre ti

Les mer

Flere saker fra Uniforum

44 norske EU-prosjekter deler 42 millioner kroner som skal brukes til å vise samfunnseffekten av denne EU-finansierte forskningen, opplyser Forskningrådet i en pressemelding.
Uniforum 03.03.2021
Med to postdoktorar i Etiopia og 43 på heimekontor i Noreg er dei digitaliserte fagfellebaserte mentorgruppene på medisin grenseoverskridande. Målet er at deltakarane ein dag skal bli professorar.
Uniforum 03.03.2021
Students at Risk er vedtatt videreført av Stortinget, men ennå ikke vedtatt som en permanent ordning. Det melder Khrono i dag.
Uniforum 02.03.2021
Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning 2021 er tildelt UiO-professor Harald Alfred Stenmark for fremragende forskning innen celle- og molekylærbiologi med særlig relevans for kreftsykdom.
Uniforum 02.03.2021
Noregs Mållag vil at nynorskelever skal favoriseres for å styrke språkets posisjon. Forskings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) varsler en fullstendig gjennomgang av opptaksordningen.
Uniforum 02.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt