AddToAny

Ufrivillig barnløshet: Dette vet vi om hvordan det påvirker psyken

Helsevesenet har blitt flinke til å behandle barnløshet rent medisinsk, men det ser fortsatt ut som vi har mer å lære når det gjelder de følelsesmessige aspektene.
De fleste regner det som en selvfølge å få barn. Mange oppdager imidlertid at dette ikke er så lett og ender opp som ufrivillig barnløse på grunn av infertilitet.

Infertilitet er manglende evne til å få barn og rammer omtrent 10 15 prosent av norske par. Vi vet allerede om en rekke årsaker som disponerer for ufrivillig barnløshet, som for eksempel endometriose, tidligere infeksjoner i bekkenet og polycystisk ovariesyndom, som kan føre til manglende eggløsning hos kvinner.

Hos menn er nedsatt evne til å produsere nok sædceller den viktigste årsaken til mannlig infertilitet.

Man regner med at årsaken i 40 prosent av tilfellene ligger hos kvinnen, 20 prosent hos mannen og 30 prosent hos begge.

Men hvordan reagerer egentlig par på å være ufrivillig barnløse? Det er gjort få studier på dette, og derfor var dette et kunnskapshull jeg ønsket å fylle da jeg valgte tema for min prosjektoppgave på medisinstudiet.

Infertilitet påvirker oss psykisk

De fleste mennesker har

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kappløpet for å finne en koronavaksine pågår for fullt. Eksperter tror massetesting kan være i gang allerede i år.
forskning.no 12.07.2020
I sommer vil nok mange slappe av og tro at koronaviruset ikke er så farlig lenger. Kan det føre til at det blir mer smitte og at skolene må stenge til høsten igjen?
forskning.no 12.07.2020
Den såkalte tilskuereffekten sier at mennesker unngår å hjelpe fremmede i nød, dersom det er andre folk til stede. Angivelig fordi ansvaret pulveriseres. Men ny forskning på rotter sår tvil om teorien.
forskning.no 12.07.2020
POPULÆRVITENSKAP: Hvis svaret er nei, så er du trolig ikke alene. Et nytt tiltak kan hjelpe mennesker med hiv når du og jeg svikter.
forskning.no 12.07.2020
For 75 år siden kritiserte litteraturforsker Carl Vilhelm Boye Holst den norske skolen for å være for lite human. - Kritikken er like aktuell i dag, sier Eldar Taraldsen ved Nord universitet.
forskning.no 12.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt