AddToAny

Ubehaget kvinner kjenner i møte med «gutteklubbane»

Forsking med eit nærare blikk på rekrutteringsprosessar til sentrale posisjonar i idretten, viser at dei såkalla «tunge» og mest kompetente kandidatane nesten alltid er rekruttert frå nettverket av likemenn rundt dei som nominerer.
På toppen av dei mektigaste institusjonane i det norske samfunnet er det framleis ein sterk og vedvarande mannsdominans. Blant anna gjeld dette næringslivsorganisasjonar så vel som kyrka og idretten. Som idrettsforskar, som i ei årrekkje har forska på mannsdominans som maktrelesjon i idrettsorganisasjonar, vil eg i det vidare peike på nokre aspekt ved det ubehaget kvinner opplever i idrettens maktorgan.

Tidlegare barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland uttalte nyleg i ein TV -debatt at ho erfarer at på toppen av internasjonale idrettsorganisasjonar, må ikkje kvinner berre knuse eit såkalla glasstak for å oppnå toppleiarposisjonar, men eit betongtak. Ho opplever «gutteklubbane» her som ugjennomtrengjelege. Resultata frå ei bok eg nyleg har ferdigstilt, om kjønnsmangfald i toppen av europiske idrettsorganisasjonar, viser liknande funn. Når det gjeld kjønnsmangfald, er endringar som resulterer i fleire kvinner sjeldnare enn status quo. I toppleiarstillingar i norsk idrett er mannsdominansen oftast 85 % eller meir, og det i ein demokratisk organisasjon som i dag har 40 % kvinnelege medlemmar.

Makt- og demokratiproblem

Studie av norske og europeiske idrettsorganisasjonar viser at dei forklaringane som oftast gis på vedvarande mannsdominans av dei som sit på toppleiarposisjonane, er at mannsdominansen er eit resultat av at kvinner anten ikkje blir fun

Les mer

Flere saker fra Universitetsavisa

Hva har en nordmann, nederlander, tjekker og en person fra Malta til felles? Jo, klimaendringer verdenssamfunnet står overfor i dag, og hvordan de skal løses.
article_web Universitetsavisa 20.05.2019
Flere rektorer og prorektorer har skrevet under på oppropet mot drapsroboter.
article_web Universitetsavisa 16.05.2019
Som stipendiater er det mye vi må lære oss og kunne. Noen lærdommer er åpenbare, andre er mer diffuse. Jeg ønsker å snakke om en av de diffuse lærdommene. Nemlig å snakke.
article_web Universitetsavisa 16.05.2019
Ås: Mari Sundli Tveit om bånd mellom akademia og næringsliv, om politisk styring i norsk forskning og om påstandene om forskningsjuks ved NMBU.
article_web Universitetsavisa 16.05.2019
Senterpartiet mener overskuddet på snaut 300 millioner i studentboligbudsjettet for 2019 burde gått til å utsette den nye konverteringsordningen.
article_web Universitetsavisa 15.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt