AddToAny

Uavhengig om man støtter Julian Assange eller ikke, det er ting ved tiltalen som burde få alarmklokkene til å ringe

Uavhengig om man støtter Julian Assange eller ikke, det er ting ved tiltalen som burde få alarmklokkene til å ringe
Dette er tiltalen mot Assange. Dette er andre sak i en serie på fire om Assange-saken. Første sak kan du lese her. Som med hele sakskomplekset virker det å være mye forvirring rundt hva Julian Assange egentlig er tiltalt for.
Og uavhengig om man støtter mannen eller ikke, er det ting ved tiltalen som burde få alarmklokkene til å ringe.

Da Wikileaks-grunnleggeren ble arrestert i den ecuadorianske ambassaden i London var det for brudd på britiske kausjonsbetingelser i forbindelse med Sveriges voldtektsetterforskning. Det forelå på det tidspunktet ingen formell utleveringsbegjæring fra USA, men den kom samme dag som arrestasjonen. I utleveringsbegjæringen var det opprinnelig bare ett tiltalepunkt mot Assange. Det var for medvirkning til datainnbrudd.

Det som blir rettslig behandlet i Storbritannia nå er utleveringsbegjæringen. Tiltalepunktene det er snakk om i denne saken gjelder en eventuell rettssak mot Assange dersom han blir utlevert til USA.

Finansiering

Denne artikkelserien blir laget med støtte fra Fritt Ord og Norpublicas Spleis-kampanje.

«The Espionage Act»

I mai 2019 la USA ytterligere 17 punkter til tiltalen. De gjelder alle brudd på «The Espionage Act» eller spionlovgivingen, fra 1917.

Chelsea (tidligere Bradley) Manning ble dømt til 35 års fengsel for brudd på denne loven for å ha stjålet og lekket dokumentene Assange nå er tiltalt for å ha offentliggjort.

IT-teknikeren Edward Snowden er også tiltalt etter «The Espionage Act».

Snowden lekket graderte opplysninger som avslørte USAs spionasje på andre land, samt egen befolkning. Han fikk opplysningene gjennom jobben sin for National Security Agency (NSA).

I motsetning til Assange ble både Manning og Snowden tiltalt for å ha stjålet og lekket gradert informasjon. Assange har ikke stjålet eller lekket dokumentene. Han har offentliggjort dokumenter mottatt fra andre.

En annen signifikant forskjell er at Manning og Snowden begge er amerikanske statsborgere. Assange er en australsk statsborger, som heller ikke har begått noen kriminell handling på amerikansk jord.

Dette er tiltalepunktene:

1: Medvirkning til å motta nasjonal forsvarsinformasjon (18U.S.C.§793(g))

2-4: Skaffe seg nasjonal forsvarsinformasjon (18U.S.C.§ 793(b) og 2)

5-8: Skaffe seg nasjonal forsvarsinformasjon (18 U.S.C.§ 793(c) og 2)

9-11: Formidling av nasjonal forsvarsinformasjon (18U.S.C.§793(d) og 2)

12-14: Formidling av nasjonal forsvarsinformasjon (18 U.S.C.§ 793(e) og 2)

15-17: Formidling av nasjonal forsvarsinformasjon (18 U.S.C.§ 793(e))

18: Medvirkning til datainnbrudd (18 U.S.C.§§371 og 1030)

Her er hele tiltalen

Tåkelegging

Advokaten som representerer USA i utleveringsrettssaken gjør lite for å oppklare forvirringen som har oppstått rundt tiltalen. Snarere tvert imot. Han har hevdet under rettsbehandlingen at Assange utelukkende er tiltalt for å offentliggjøre usensurerte dokumenter og dermed har satt liv i fare.

Det stemmer ikke. Av de 18 tiltalepunktene mot Assange er det 9 som ikke engang handler om publisering.

Dette er første gang i historien spionlovgivingen har blitt brukt på denne måten mot en som har mottatt og publisert gradert materiale. Det er det en veldig god grunn til.

Journalistikk er ikke ulovlig

Offentliggjøring av stjålet, gradert informasjon er i seg selv ikke ulovlig. Verken i USA eller i Norge. Det er en viktig del av arbeidsmetoden til undersøkende journalister og medier.

Uten den muligheten er det vanskelig å forestille seg at mediene kan avsløre korrupsjon, maktmisbruk, krigsforbrytelser og lignende. Bevisene for at et lands myndigheter står bak slike forbrytelser vil naturlig nok finnes i klassifiserte dokumenter.

Varslere og lekkasjer av gradert materiale er dermed svært viktig for at pressen skal kunne fungere som en fjerde statsmakt. Derfor er offentliggjøring av informasjon, selv gradert, stjålet informasjon, beskyttet av det første grunnlovstillegget i USAs grunnlov.

Så lenge informasjonen er av offentlighetens interesse er det lov å publisere den.

Assange er ingen journalist

Det første amerikanske grunnlovstillegget sier i sin helhet:

«Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.»

Loven favner vidt og det er, som med mye av USAs grunnlov, store rom for tolkning. USAs rettsapparat har lang tradisjon for å støtte pressen i deres rett til å offentliggjøre informasjon som er av offentlighetens interesse med bakgrunn i dette grunnlovstillegget. De har også tradisjon for å støtte enkeltindivider og publisister utenom de etablerte mediene som gjør det samme.

Det spiller dermed i utgangspunktet ingen rolle om USAs myndigheter, norske medier eller mannen i gata definerer Assange som en journalist eller ikke. Som privatperson vil handlingene hans, i henhold til gjeldende rettspraksis også være beskyttet av det første grunnlovstillegget.

Skulle Assange bli dømt vil det bety en endring av rettspraksisen, som i prinsippet vil svekke ytringsfriheten og mulighetene for å gå maktapparatet etter i sømmene.

Upopulær

Julian Assange har, gjennom de ti årene Wikileaks har vært allemannseie, blitt en omstridt og i enkelte kretser også svært upopulær karakter. Denne upopulariteten kan se ut til å påvirke folks holdninger til prosessen mot han.

Voldtektsetterforskningen i Sverige og lekkasjen av e-poster fra det demokratiske partiet i forkant av valget 2016, dras ofte fram som grunner til at folk generelt og pressefolk spesielt sier de ikke kan støtte Julian Assange. Det kan en saktens mene, men dette er saker Assange ikke er tiltalt for.

Likevel preger de oppfatningen av han og dras gjerne fram som argumenter for hvorfor han bør utleveres til USA.

Assange var aldri formelt tiltalt for voldtekt i Sverige, og i 2019 ble etterforskningen av den påståtte voldtekten lagt ned.

Sommeren 2019 slo en domstol i USA fast at Wikileaks hadde anledning til å publisere de interne e-postene fra det demokratiske partiet, da de var av offentlighetens interesse. Saken USA nå fører mot Assange har ingenting med disse to hendelsene å gjøre.

Fredag publiserer vi neste sak i denne serien: Advokatlegenden Floyd Abrams støtter ikke Assange, men fordømmer tiltalen mot han. - Denne saken har potensial til å skade pressen alvorlig, sier han til Journalisten.

Image-text:

Julian Assange fotografert i 2011 med fotlenke. På denne tiden satt Wikileaks-gründeren i husarrest i Storbritannia.

Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt