Gunnar Bjørndal er leder i Tyr Sørlandet. Han er bekymret for utviklingen i indre Agder.
- Nå kan du kjøre tre mil uten å kjøre forbi et eneste storfebruk, forteller Bjørndal.
- Det som har skjedd her i Agder, er at mye av produksjonen har flyttet seg mot kysten. Ytterst ved kysten har vi noe av den tidligste jorda i landet. Men innerst i Agder har vi noen av Norges høyest liggende melkebruk, på rundt 1000 meter. Etter hvert har vi distrikter i indre Agder med lite eller ingen husdyr igjen. Det blir svenske tilstander. Antall melkebruk har gått voldsomt ned. Det eneste vi har igjen, er kjøttfe og sau. Etter hvert blir det tøft å drive med det, også, sier han.
BekymretBjørndal bor i Evje og Hornnes kommune. Midt på 90-tallet var det 40 melkeprodusenter her, forteller kjøttefebonden.
- Nå er det fem igjen. Jeg tror ikke utviklinga vil slutte der. Det er ingen løsdriftsfjøs her. I hele Setesdalens veterinærdistrikt er det tre løsdriftsfjøs i løpet av 20 mil kjøring. Jeg er bekymret.
- Tidligere var det både potet, bær, kornproduksjon, og kanskje gris og høns i indre Agder. De produksjonene er nesten forsvunnet, sier Bjørndal.
Færre avlinger og mer tungdriveDet er mye fokus på kanaliseringspolitikk og flytting av produksjon mellom soner. Men det er minst like mye flytting av produksjon innad i soner, mener Bjørndal.
Det gjelder også Sørlandet. Bjørndal mener det ikke er riktig at kystområdene og indre Agder skal ligge i samme tilskuddssone.
- Ute ved kysten k