AddToAny

TV 2 ble gjort oppmerksom på feil i K2-sak - og gjorde de samme feilene igjen

- Selvsagt ikke vrang vilje som ligger til grunn, sier Karianne Solbrække.
Da norske Frank Løke nådde toppen av det berømte fjellet K2 den 21. juli, ble prestasjonen slått stort opp hos mange norske medier.

Ikke uten feilskjær: Journalisten.no snakket med forfatter og tidligere journalist Amund Hestsveen, som reagerte på flere faktafeil i artikler om ekspedisjonen.

Hestsveen fortalte til Journalisten at han hadde kontaktet både VG, NRK og TV 2, og gjort redaktører oppmerksom på feil. Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, takket Hestsveen for informasjonen og skrev at hun skulle sende den videre til en redaksjonssjef. Journalisten har sett den skriftlige utvekslingen mellom Hestsveen og Solbrække, som foregikk 2. august.

Ny artikkel

15. august skrev TV 2 en ny sak: «Ringte datteren før toppen: - Visste at det kunne være vår siste samtale», etter at Løke var gjest hos God Kveld Norge.

Artikkelen inneholder flere av detaljene Hestsveen tidligere hadde reagert på overfor nyhetsredaktøren: Frank Løke var ikke først på toppen. Dødsprosenten på klatrerne er ikke 25 prosent. Dessuten blir ikke guiden til Løke omtalt med navn, selv om han reddet Løkes liv under ekspedisjonen.

- Vi publiserte en oppfølgersak i går som gjentok at Løke nådde toppen først i år. Årsaken er at sakene ble laget i to forskjellige avdelinger. Vi har hatt ferieavvikling og ikke alle har fått med seg kritikken. Saken er nå justert, skriver Solbrække i en melding til Journalisten 16.august.

Solbrække skriver at hun har hatt en god dialog med Hestsveen, og at hun setter pris på henvendelsen.

- Tror leserne forstår

- Jeg tror også at leserne forstår at Løke ikke gikk opp K2 alene, og at jobbene sherpaene gjør selvsagt er avgjørende for at de betalende klatrerne har en sjans til å nå toppen. Løke har selv vært opptatt av å berømme dem, skriver Solbrække.

Hun sier det er naturlig at et norsk medium fokuserer på en norsk underholdningsprofil, men at det er en nyttig påminnelse at sherpaene bør få mer kreditering for ekspedisjonene.

- Og jeg er enig at det er på sin plass å omtale sherpaene- også ved navn. Vår sak tok utgangspunkt i en pressemelding, og det er selvsagt ikke vrang vilje som ligger til grunn.

Image-text:

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2.

Foto: Eskil Wie Furunes

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Marina Ovsjannikova er oppført på Russlands liste over ettersøkte personer.
Journalisten 03.10.2022
- Vi ønsker å levere mer og bedre journalistikk. Fra og med 1. oktober legges alt innhold som Resett publiserer bak betalingsmur, skriver Resett på sin egen nettside.
Journalisten 03.10.2022
Etterspør både ris og ros fra leserne fra start. - Det er veldig rart at denne dagen er kommet. Jeg tror kanskje det er adrenalin, men det føles veldig fokusert og rolig.
Journalisten 03.10.2022
Fra Vestlandet til Costa Blanca. Maren Ørn er den nye journalisten i Spaniaavisen/Vikingposten, og flytter dermed til Costa Blanca.
Journalisten 03.10.2022
TV 2-reporteren trodde første live-oppdrag skulle bli en gladsak. Det stemte ikke.
Journalisten 03.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt