AddToAny

Trivsel blant de ansatte og kvalitet på arbeidet, hvordan oppstår sånt?

Jobbtilfredsheten vår er en overordnet vurdering av hvor fornøyd vi er med jobbsituasjonen. Men hva betyr egentlig trivsel og tilfredshet for produktiviteten vår og kvaliteten på arbeidet vi leverer?
Forskerne ser stadig flere interessante sammenhenger, skriver Espen Houge.

Forfatterinfo

Espen Syse Houge

Espen Syse Houge driver konsulentselskapet Houge Organisasjonspsykologi. Han har mastergrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Hvor tilfreds er du i ditt arbeid? Merker du noen forskjell på ytelsesnivået ditt avhengig av om du er fornøyd eller misfornøyd med egen jobbsituasjon?

La oss se nærmere på forskningen som er gjort på sammenhengen mellom jobbtilfredshet, ytelse og jobbprestasjon, og hvordan arbeidsplassen gjennom praktiske tiltak kan tilrettelegge forholdene slik at jobbtilfredshet enklere oppstår.

Jobbtilfredshet er en overordnet vurdering av hvor fornøyd vi er med jobben vår. Ut ifra hvilken rolle man har i organisasjonen, oppstår det forskjellige oppfatninger av betydningen av jobbtilfredshet.

Ledere vil vite om tilfredse medarbeidere er mer produktive enn andre, og hva virksomheten kan gjøre for å øke jobbtilfredsheten.

Fra et medarbeiderperspektiv er innsikt i og tilstedeværelse av tilfredshet viktig i seg selv, for det påvirker den subjektive opplevelsen av hvordan det er å være på jobb (Dirlam & Zheng, 2017).

Tilfredshet og prestasjon: Sju mulige sammenhenger

Det har vært forsket mye på sammenhengen mellom jobbtilfredshet og prestasjon. Den vitenskapelige interessen slo for alvor inn på 1920-1930-tallet med de berømte Hawthorne-studiene og begynnelsen av HR-bevegelsen. En hovedkonklusjon den gang var at arbeidsgivere som engasjerte seg i de ansattes trivsel på jobb, fikk mer produktive ansatte.

I 1955 publiserte forskerne Brayfield og Crockett datidens mest innflytelsesrike gjennomgang på sammenhengen mellom jobbtilfredshet og prestasjon, hvor de i tillegg inkluderte andre relevante faktorer, som antallet ulykker, fravær og gjennomtrekk (å slutte i jobben). De konkluderte med at det slett ikke var noen signifikant sammenheng mellom jobbtilfredshet og prestasjon. Men denne gjennomgangen hadde �

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Rorschach-metoden har lenge vært omdiskutert, for hva kan egentlig tilfeldige blekkflekker si om en persons indre liv? Det er tema i denne episoden av Pia og psyken, gjestet av psykolog Cato Grønnerød.
Psykologisk.no 27.09.2021
Et kritisk blikk paÌ ulike former for brukermedvirkningspraksiser er nødvendig hvis vi skal snakke om reell brukermedvirkning, skriver Eskil Skjeldal i boken «Kritiske perspektiver på brukermedvirkning».
Psykologisk.no 24.09.2021
En ny rapport viser at tjenestene til barn, unge, eldre og personer med alvorlige psykiske lidelser må styrkes. Et nytt måleverktøy skal gjøre det enklere for kommunene å tilpasse tjenestene.
Psykologisk.no 23.09.2021
Og i fire yrkesgrupper er problematikken særlig utbredt, oppdaget norske forskere.
Psykologisk.no 22.09.2021
I stedet for å sette traumebegrepet fremst, som forgrunn, mener jeg kunnskapen om traumer bør presenteres som del av et mer allment utviklingsperspektiv, skriver Dag Ø. Nordanger.
Psykologisk.no 21.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt