AddToAny

Tre råd fra en frigitt slave

Tre råd fra en frigitt slave
Det er både enkelt og innlysende, men ofte glemt: Vi snakker oss tomme i påvente av at verden skal endre seg, skriver Eirik Hørthe.
Forfatterinfo

Eirik Hørthe

Eirik Hørthe er utdannet psykolog fra Universitetet i Bergen og har blant annet jobbet i pedagogisk-psykologisk tjeneste i Oslo. Han har tidligere studert kunsthistorie og litteraturvitenskap.

I forrige artikkel skrev jeg om livsanskuelsene til Marcus Aurelius, den romerske keiseren som har inspirert mennesker til å leve et bedre liv i snart 2000 år.

Marcus Aurelius har likefullt blitt beskyldt for å være en lite original tenker. Mens Romerriket var opptatt med å erobre verden, var det nemlig en annen mann som allerede hadde erobret tankene til imperiets keiser.

Denne mannen var Epiktet, en stoisk filosof som levde fra ca. 55 til 135 e.Kr.

Livene til Marcus Aurelius og Epiktet kunne knapt vært mer forskjellige. Epiktet var en frigitt slave som levde et beskjedent liv, dedikert til refleksjon. Marcus Aurelius var en romersk keiser og dermed en av verdenshistoriens mektigste personer.

Livsfilosofien til de to mennene har derimot påfallende likheter. Det er åpenbart at Marcus Aurelius har utformet sine tanker i dialog med Epiktet sin filosofi.

Han var langt ifra den eneste.

Epiktet var en ettertraktet filosofilærer i sin egen samtid, og var spesielt verdsatt for sin jordnære filosofi som appellerte til hvermannsen. I dag er hans tanker best kjent gjennom teksten Enchirdion, som oversatt til norsk har fått tittelen En håndbok i livskunst.1

Her er tre råd fra den frigitte slaven som okkuperte sinnet til verdens mektigste mann:

Gi slipp på alt som ligger utenfor din kontroll.

Fokuser på sakens holdbare side.

Kunnskap er viktig, men ikke nok.

La oss se nærmere på disse tre perspektivene i tur og orden.

1. Gi slipp på alt som ligger utenfor din kontroll

Med alt her i livet er det slik at det er enkelte ting vi selv bestemmer over, andre vi ikke bestemmer over.

Med denne enkle påminnelsen innledes En håndbok i livskunst. Begynnelse

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

NAVs gjeldsrådgivningstjeneste bør styrkes umiddelbart for å begrense psykiske helseproblemer i kjølvannet av koronapandemien, skriver Arne Holte.
Psykologisk.no 07.08.2020
Fagrådet - Rusfeltets hovedorganisasjon har i samarbeid med Norges musikkhøgskole publisert en ny etableringshåndbok for musikkterapi i rus- og psykisk helsetjeneste.
Psykologisk.no 07.08.2020
Målet er å gi alle i de mest sårbare pasientgruppene en grundig, årlig kontroll hos fastlegen. Men taksten er fortsatt lite brukt av fastleger.
Psykologisk.no 06.08.2020
Over tid utvikler noen av oss sykdomsforandringer i hjernen. Det kan gjøre hukommelsen så dårlig at det påvirker evnen til å klare oss selv, skriver Andreas Engvig i boken «Demensbrems».
Psykologisk.no 06.08.2020
Psykologikongressen 2020 er allerede fulltegnet, men det går fortsatt an å sette seg på venteliste, melder Psykologforeningen.
Psykologisk.no 05.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt