AddToAny

Trøtthet utgjør en sikkerhetsrisiko

Trøtthet utgjør en sikkerhetsrisiko
Hvilken betydning har egentlig trøtthet og restitusjon for helse, arbeidsevne og sikkerhet? Den har stor betydning, og især for sykepleiere og annet helsepersonell, skriver artikkelforfatterne.
Søvn dekker grunnleggende og livsviktige behov. God søvnkvalitet og tilstrekkelig søvnmengde har en minst like avgjørende betydning for helse som riktig kosthold og tilstrekkelig fysisk aktivitet. Søvn og restitusjon er daglige behov og kan derfor ikke utsettes uten at det innebære en uheldig helsebelastning.

De fleste av oss sovner om kvelden (etter 15-16 timers våkenperiode) og sover sammenhengende i 6-9 timer. Hvis vi holder oss våkne utover kvelden, vil søvnigheten normalt melde seg. Dette skyldes i all hovedsak en kombinasjon av at den biologiske døgnrytmen da går mot et lavmål, og at trøttheten øker jo flere timer det er siden forrige søvnperiode. Det er også slik at den maksimale søvnigheten oppstår på et bestemt tidspunkt om natten - kalt nadir - normalt en til to timer før man normalt våkner om morgenen.

Fakta om nattarbeid

Arbeidsmedisinere snakker ofte om at det finnes et «vindu» i den biologiske døgnrytmen et sted mellom klokken 22.00 og klokken 24.00. Innenfor dette tidsrommet vil de fleste av oss oppleve at vi sovner relativt raskt. De som forsøker å legge seg tidligere på kvelden, for eksempel før et nattskift, har derimot gjerne vansker med å falle i søvn. Det har sammenheng med at den biologiske døgnrytmen da er innstilt på aktivitet og hindrer innsovning. Hvis man legger seg for sent, blir søvnen for kortvarig til at man fungerer godt neste dag.

Søvnlengden til nattarbeidere er ofte redusert med én til to timer, eller mer.

Dette ses spesielt hos nattarbeidere som forsøker å sove på dagtid. Søvnlengden til nattarbeidere er ofte redusert med én til to timer, eller mer. Det skyldes at døgnrytmen da i ferd med å innstille kroppen på aktivitet igjen. Det er ikke rart at mange da sliter med å fungere utover dagen. Det er naturligvis individuelle forskjeller når det gjelder hvordan arbeidstakere påvirkes av lite søvn og forstyrret døgnrytme. Med alderen blir evnen til å mestre skiftarbeid vanligvis dårligere, og det blir vanskeligere å sove på ukurante tider.

For lite og dårlig søvn

For lite, eller for dårlig søvn gir underskudd i søvnregnskapet. Det er studier som viser at lite og dårlig søvn forstyrrer hukommelse, læring, humør, produktivitet, overskudd og skaperevne. Kronisk søvnunderskudd ser ut til å øke risikoen for blant annet overvekt, diabetes, hjerte-kar-sykdommer, demens og kreft. I tillegg øker risikoen for at man utvikler psykiske lidelser som angst og depresjon. Det har vært diskutert om søvnmangel kan være en mulig årsak til fedmeepidemien, og særlig blant unge.

På kort sikt, og som en umiddelbar risiko, kan søvnunderskudd dessuten ha direkte betydning for sikkerheten på arbeidsplassen. Kroppen

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

- Det er ikke en utopi at sykepleiere skal kunne kreve 100 prosent fast stilling i en helsefremmende turnus med en lønn å leve av, sier Liv Heidi Brattås Remo.
Sykepleien 23.08.2019
Nattarbeid gir kaos i kroppen og øker risikoen for å få kreft, konkluderer en internasjonal ekspertgruppe.
Sykepleien 23.08.2019
Prosjektarbeid blir en stadig større del av fagutviklingen i sykepleiefaget. Dette er boka som kan spare deg for mye prøving og feiling.
Sykepleien 23.08.2019
Sykepleiere har full kontroll på menneskets hele reisverk - eller?
Sykepleien 23.08.2019
Jeg har en bestilling til den nye forbundslederen i NSF: Du må være villig til å gå i krigen for oss! skriver sykepleier Lisbeth Storvik.
Sykepleien 23.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt