Du vil gjerne velge den som har det minste klimaavtrykket - så hva velger du?
Svaret er den som er dyrket under åpen himmel. Det viser en ny studie som har kartlagt tomatens reise fra gården til gaffelen.
- Tomaten er den grønnsaken vi spiser mest av i Danmark, og prognoser viser at vi spiser enda mer bearbeidede tomater, for eksempel ketchup, tomatsaus og flådde tomater, sier Gang Liu, professor ved Institut for Grøn Teknologi ved Syddansk Universitet og en av forskerne bak studien.
De nye resultatene viser at tomater dyrket i drivhus i gjennomsnitt slipper ut opptil åtte ganger mer CO2 enn søreuropeiske tomater som vokser under åpen himmel.
Forskerne har både undersøkt både klimaavtrykk og svinn.
Fra åker til kjøkken
I studien har forskerne sett på hele produksjonskjeden for tomater på bakgrunn av tall fra 2016. Storbritannia, som nå har forlatt EU, er altså med i analysen. Når forskerne ser på hele produksjonskjeden bruker man begrepet «livssyklusvurdering».
Ved å se på hele produksjonskjeden kan forskerne regne seg fram til hvilke produksjonsledd som slipper ut mest CO2, og hvor mesteparten av svinnet skjer.
Resultat