AddToAny

Tobias (25) er spent på om det blir Stortinget eller Kiwi

Butikkmedarbeider Tobias Drevland Lund håper partiet hans kommer over sperregrensa, slik at han får plass på Stortinget.
Tobias Drevland Lund er en av de unge kandidatene til stortingsplass i valget. Riktignok må partiet hans, Rødt, over sperregrensa for at han skal komme inn. Da kan han få et utjevningsmandat. 25-åringen er både spent og håpefull.

- Det skal mye til, men vi har en historisk sjanse, sier Lund som har jobbet ved blant annet Kiwi, Meny og Møbelringen i Kragerø i åtte år.

- Hånden på rattet igjen

De viktigste tingene nå er å sørge en ny opprydding i arbeidslivet, og at fagbevegelsen må få en hånd på rattet igjen, mener 1.-kandidaten for Rødt i Telemark.

- Det har vi ikke med Solberg og den regjeringen vi har i dag. De er dårlige til å høre på partene i arbeidslivet, og spesielt arbeidstakersida, sier Lund.

HK-medlemmet er tent på ideen om å få lovfestet retten til heltid og gjøre den reell gjennom å snu bevisbyrden over på arbeidsgiverne hvis retten skal fravikes.

Videre synes Lund at det er altfor mange som jobber deltid, spesielt innenfor dagligvarebransjen.

Følt på kroppen

- Veldig mange jobber mye mer enn de har på papiret. Det er noe vi må få strammet inn, sier Lund.

Han har selv følt problemet med deltid på kroppen.

- Jeg jobbet i en 20-prosents stilling i Møbelringen og en 8-prosents stilling på Meny og forsøkte å leve av det. Det var nærmest umulig. Derfor er jobben for at heltid skal være hovedregel i arbeidslivet utrolig viktig, sier Drevland Lund.

- Og så må vi få reversert liberaliseringen av bruken av midlertidige stillinger. Det er jo helt på trynet at det har blitt mange flere som jobber under uforutsigbare forhold, legger han til.

Lista over det stortingskandidaten har lyst til å være med og utrette er lang.

- En annen viktig ting er å gjøre det enklere å fagorganisere seg. Organisasjonsgraden i Norge er rundt 50 prosent. Sånn behøver det ikke å være. På Island er den rundt 90. Derfor vil Rødt ha fullt skattefradrag for fagforeningskontingent, sier Lund.

Han studerer statsvitenskap på deltid, det er kanskje ikke for dumt for en politiker.

- Det kanskje et stereotypisk valg, men en stor del av identiteten min er at jeg har jobbet i butikk. Det er et yrke som flere har fått respekt for under korona. Mange har fått opp øynene opp for hvor viktig jobben i varehandelen er. At folk jobber og står i det for at vi skal få mat på bordet og det vi trenger. Det applauderes, men det bør også verdsettes med høyere lønninger og trygge stillinger, sier han.

Valgkamp og studier

Det siste året har Tobias Drevland Lund drevet valgkamp ved siden av studiene. Nå får det briste eller bære.

- Jeg har sagt til sjefen min på Kiwi at hvis jeg ikke blir valgt 14. september, vil jeg gjerne jobbe på Kiwi igjen fra høsten. Men jeg tar gjerne en tur på Tinget hvis valget slår til, sier Lund.

Han forteller om et dypt politisk engasjement som ble vekket av 22. juli.

- Jeg har alltid har vært samfunnsengasjert, men den forferdelige hendelsen som arbeiderbevegelsens ungdom ble utsatt for, gjorde at jeg meldte meg inn i Rød ungdom i august 2011. Jeg skjønte hvor farlig tankegods det var som lå til grunn, og hvor viktig det er å være med og bekjempe ekstremisme, sier stortingskandidaten.

I dag sitter Lund på fylkestinget i Vestfold og Telemark.

Image-text:

BUTIKKMEDARBEIDER: Tobias Drevland Lund, førstekandidat for Rødt i Telemark har jobbet åtte år i dagligvarebransjen.

Brian Cliff Olguin

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HKs landsmøte vedtok å oversende forslagene om aldersgrenser og periodebegrensning for ledelsen til forbundsstyret for å få dem utredet.
HK-Nytt 17.10.2021
HKs landsmøte bevilget 1.450.000 kroner til Norsk Folkehjelps arbeid i Myanmar. Også andre organisasjoner får pengestøtte fra HK.
HK-Nytt 17.10.2021
Mariell Brenden stiller med hele familien på HK-landsmøtet.
HK-Nytt 17.10.2021
Flere og flere HK-medlemmer blir omfattet av en tariffavtale. Butikkansatt og tillitsvalgt Ellen Merete Thollefsen på Jessheim i Ullensaker er en av dem.
HK-Nytt 17.10.2021
Et forslag om at HK skal jobbe for å opprette vikarpooler i varehandelen, skaper debatt i landsmøtesalen.
HK-Nytt 16.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt