AddToAny

Tillitsvalgtes lønnsavtale avvist av Kommunaldepartementet

Sentrale tillitsvalgte ved NMBU hadde egen særavtale som sikret dem årlig lønnsøkning. Men avtalen var ikke gyldig.
«NMBU har fått en klar tilbakemelding fra KMD at den lokale særavtalen om årlig automatisk lønnsopprykk for sentrale tillitsvalgte ikke er gyldig. Avtalen er derfor terminert», står det i rektors orienteringer til styret ved Norges miljø- og biovitenskapelige universtitet (NMBU).

Egne særavtaler for lønnsutviklingen til tillitsvalgte har vært inngått ved flere universiteter. Men Kommunal- og moderniseringsdepartementet har informert universiteter om at den praksisen ikke lenger er greit, skriver Khrono. Etter at regjeringen har sørget for en presisering i Statens personalhåndbok som sier at det ikke er hjemmel for særavtaler om avlønning av tillitsvalgte, har universitetene måttet skrote særavtalene.

Særavtalen ved NMBU sikret de tillitsvalgte både ett helt lønnstrinn og et årlig kronetillegg, ifølge Khrono. Årsaken var at det er vanskelig for tillitsvalgte å forhandle sin egen lønn.

- Jeg vet at jeg personlig ikke kommer til å legge inn et eget lønnstrinn i den tiden jeg har igjen som tillitsvalgt. Det er også tilfelle med de som var tillitsvalgte før vi fikk til særavtalen for ca. ti år siden. De stod lønnsmessig helt stille mens de var tillitsvalgte, sier Lena Marie Kjøbli, tillitsvalgt for Forskerforbundet ved NMBU til Khrono.

Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har erstattet særavtalene med nye retningslinjer. I rektors orienteringer står det også at «NMBU er klar på at det å ta verv som tillitsvalgt skal telle positivt også i lønnssammenheng. Arbeidsgiver er opptatt av å ivareta ta dette for alle tillitsvalgte».

Image-text:

NMBU-rektor Sjur Baardsen mener det er viktig å ivareta lønnen til de tillitsvalgte. - De gjør en kjempeviktig jobb, sier han. Foto: NMBU

Extra-info:

NMBU:

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

I løpet av august vil regjeringen vurdere å åpne for innreise fra flere land utenfor EU/EØS-området, men allerede kan gjesteforskere passere grensen.
Forskerforum 05.08.2020
Vil du være med og lede fremtidens NTNU?
Forskerforum 04.08.2020
Legg ned Forskningsrådet og stol på akademikernes dugnadsånd, sier sosiolog Aksel Tjora.
Forskerforum 31.07.2020
Om NORCE NORCE er et nytt og fremtidsrettet forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi.
Forskerforum 28.07.2020
Bergen Arkitekthøgskole, BAS, søker rektor i 100% åremålsstilling på fire år, med start 1. august 2021.
Forskerforum 17.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt