AddToAny

Til kamp mot borgerskap, streikebrytere og militærmakt

Til kamp mot borgerskap, streikebrytere og militærmakt
For hundre år siden var idrett en del av Norges forsvarsevne. Streikebrytere ble hentet fra den borgerlige idrettsbevegelsen. Arbeidsfolk trengte et alternativ.
Idrettsbevegelsen slik vi delvis kjenner den i dag, vokste fram på slutten av 1800-tallet. Allerede i 1861 ble Norges første landsomfattende idrettsorganisasjon stiftet: «Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug». Forløperen til Norges idrettsforbund skulle blant annet bidra til å styrke forsvaret av Norge. Idretten var derfor i mange år plassert under Forsvarsdepartementet og Stortingets militærkomité.

Mange stridigheter
Helt fra starten har idrettsbevegelsen vært preget av sterke motsetninger. Mange idrettsledere kjempet for at idrett skulle være idrett, med konkurranser og spenning. Andre vektla hvor viktig idretten var for å bedre folkehelsen. Mens atter andre framhevet at idretten primært skulle styrke landets forsvarsevne. Men det pågikk også en politisk strid. Idretten var fra 1919 organisert i den borgerlige organisasjonen «Norges landsforbund for Idrett». Flere sentrale personer i landsforbundet var også aktive i «Samfundshjelpen», som organiserte streikebrytere under storstreiken i 1921. Det var en utvikling som måtte stoppes.

Politisk alternativ
Arbeiderpartiet, LO og partiets ungdomsorganisasjon dannet i 1921 en felles komité som skulle se på utviklingen av arbeideridretten og forholdet til det borger-lige landsforbundet. Ett hovedmål var å hindre at unge idrettsutøvere ble rekruttert som streikebrytere. Samtidig var det avgjørende for arbeiderbevegelsens framtid at ungdommen fikk et alternativt fellesskap til den borgerlige idretten. Det neste skrittet var å danne Arbeidernes Idrettsopposisjon i 1922. I oppropet fra opposisjonsmøtet heter det at så godt som alle idrettsorganisasjonene ledes av «folk som er arbeidernes direkte klassemotstandere, offiserer får stadig større og større innflytelse i de ledende organer, og de søker bevisst og planmessig å utnytte idrettsbevegelsen til fordel for sitt militaristiske og arbeiderfiendtlige samfundssyn». Hovedkonklusjonen var at idretten gjennom Landsforbundet var en del av den borger
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO-Aktuelt

LO-Aktuelt 13.11.2021
LO-Aktuelt 13.11.2021
LO-Aktuelt 13.11.2021
Den viktigste saken ble ikke diskutert i valgkampen. Den må tenkes grundig gjennom nå - før Stortinget godkjenner Solberg-regjeringens avtale med USA om fire militære baser; på Sola, Rygge, Evenes og Ramsund.
LO-Aktuelt 13.11.2021
- Hvor i Trøndelag bor du da? - Åfjord, sier jeg. - Å ja, sa folk i hovedstaden, mens de lot som om de visste hvor det var.
LO-Aktuelt 13.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt