AddToAny

Ti myter om følelser - og en spilleliste for å få deg i humør

Ti myter om følelser - og en spilleliste for å få deg i humør
Det er på tide med emosjonell myteknusing. Siden forskning viser at følelser må erfares, ikke bare snakkes om, har vi også laget en spilleliste, skriver Cecilie Benneche.
FØLELSESREVOLUSJON: Skuespiller Mari Hauge Einbu gjør seg klar til å føle sterkt og mye, og varmer opp med grimaser. Det går rykter om en emosjonell revolusjon, men følelser har fremdeles et frynsete rykte, skriver Cecilie Benneche. Foto: Jo Michael de Figueiredo. Ti myter om følelser - og en spilleliste for å få deg i humør

13. apr. 2018. Sist oppdatert: 13. apr. 2018.

Vi må ikke la følelsene løpe av med oss, advares det. Politikerne driver med følelsestyranni, stemmer noen i. Bekjennelseskulturen er kvalm og selvsentrert, hviskes det fra krokene. De stakkars følelsene våre må svare for likt og ulikt.

Det er krevende å skille mellom følelser og emosjonelle look alikes. Når vi forveksler affekteri og affekt, er det ikke stort følelsene kan forsvare seg med. De kan skramle med grytelokk for å vise at de mener alvor, men det gjør dem jo ikke akkurat mer populære.

Det går rykter om en emosjonell revolusjon, men følelser har fremdeles et frynsete rykte. Det er på tide med emosjonell myteknusing.

Og siden forskning viser at følelser må erfares, ikke bare snakkes om, har vi laget en spilleliste. Lesere som allerede nå fylles med argumenter mot å føle mer, oppfordres til å skru opp volumet. Hele spillelisten finner du i slutten av artikkelen.

[ Artikkelen fortsetter under annonsen.] Forslag til emosjonell inntoning:

What a Feeling, Irene Cara

1. Følelser er farlige!

Følelsene får skylda for mye, og dette er den alvorligste anklagen: Man blir syk av å føle! Det stemmer ikke, men all skremselspropagandaen siver langsomt inn. Vi kan ende med å bli livredde for å føle fordi vi tror det gir oss hjerteinfarkt, depresjon og det som verre er.

Følelser er selvsagt ikke farlige. Det er alt det vi gjør for å unngå følelser som gir oss trøbbel. Det begynner ofte med at vi blir urolige uten å vite hva vi føler (eller at vi føler). Tenkning demper angsten som jager i kroppen, så vi tyr automatisk til grubling, tankespinn og selvanklager. Det hjelper der og da, men det er katastrofalt på sikt. Vi blir nedstemte, søvnløse og føler oss håpløse. Så mye for den løsningen.

[ Artikkelen fortsetter under annonsen.]

Annonse

Men vi kan avlede på andre måter også, her er det bare kreativitet og intelligens som setter grenser. Det letteste er å snu seg 180 grader rundt og finne noe helt annet å bli opptatt av. Det er jo greit hvis vi jogger eller graver i hagen for å roe oss ned, men for enkelte holder det jo ikke med en så blek unnamanøver.

Neida. Vi setter straks opp store emosjonelle drama der folk rundt oss lures inn i helaftens oppsetninger. Stakkarene vet ikke at de er vårt spillende publikum, men plutselig har de fått seg en hovedrolle og sitter i saksa.

En mer sofistikert mulighet er å dekke over vanskelige følelser. Inn kommer rasjonaliseringene: vi unnskylder, forklarer, tenker. Så er det kamuflasjefølelsenes tur: Smil dekker gråt, gråt dekker sinne. Det er effektivt, men det skaper nye problemer for oss. Vi kan miste nærhet til både oss selv og andre. Og noen ganger går det faktisk på livet løs. Traumer og tap kan gjøre at ordløs smerte setter seg i kroppen. Vi blir syke, sengeliggende, nedstemte eller fulle av diffuse smerter. Ikke fordi vi har følt, men fordi vi har opplevd noe som var så vanskelig at vi ikke kunne greie å føle det.

Hvis vi insisterer på at definisjonen av følelser er at vi «føler det sånn», fanger vi opp litt følelser, men mest alt mulig annet. Kroppslig uro, symptom, sykdom, tenkning, atferd; vi må ikke sause det sammen og kalle alt for følelser. Da blir det rot. Og rot gjør oss redde.

Følelsessortering 101

Det hjelper å gi følelsene navn. Våre mest grunnleggende følelser er glede, sinne, tristhet, redsel, overraskelse, avsky, skyld og skam. Når de opptrer på sunne måter, gir de oss et

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Det opplyser regjerningen i en pressemelding onsdag. - Å være glad i seg selv og fornøyd med sin egen kropp er bra for helsa.
Psykologisk.no 20.01.2021
- Hverdager er kjempefint. De er det flest av, sier Eirik Hørthe. Psykologen og skribenten blir nå fast bidragsyter i Psykologisk.no Pluss med en spalte som heter nettopp «Hverdagspsykologi».
Psykologisk.no 19.01.2021
For første gang har en metoo-sak nådd Høyesterett. Eksperter oppfordrer nå alle arbeidsplasser til å ha klare rutiner for varsling og forebygging av seksuell trakassering.
Psykologisk.no 19.01.2021
Psykedelika har gjennom en rekke studier vist gode resultater på behandlingen av depresjon, angst, og posttraumatisk stresslidelse. Men hvor nyttig er dette i terapirommet? Det er tema i ukens episode av Pia og psyken.
Psykologisk.no 18.01.2021
Det å gå, i sitt helt eget tempo, kan også være en form for opprør, skriver Tonje Jacobsen-Loraas.
Psykologisk.no 15.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt