AddToAny

Ti år etter dagen som rystet Norge: - Vi har ikke stoppet hatet, høyreekstremismen lever fortsatt

Komplisert sorg og posttraumatisk stress har preget mange av de overlevende, etterlatte og pårørende etter terrorangrepene i Norge 22. juli 2011. Ti år senere markeres dagen over hele landet.
I dag er det ti år siden det dødeligste terrorangrepet nyere norsk tid. 22. juli 2011 ble 77 personer drept på Utøya og i Regjeringskvartalet.

Samtidig som samfunnet gradvis åpner opp igjen etter koronapandemien, holdes en rekke minnemarkeringer over hele landet.

En av disse var markeringen i Regjeringskvartalet, hvor blant annet statsminister Erna Solberg og medlemmer av kongehuset deltok i kransenedleggelse. AUF-leder Astrid W. E. Hoem, som overlevde Utøya-angrepet, var blant talerne.

- 77 mennesker ble brutalt revet fra oss. Bombet, skutt og drept. Drept fordi de var på jobb for demokratiet vårt, drept fordi de var AUF-ere på sommerleir, sa Hoem under markeringen.

Hun la til at det å minnes dem er å huske hvem de var, og også hvorfor de ikke er her mer, og hvordan 1500 sider med hat ble til et brutalt terrorangrep.

- Vi har ikke stoppet hatet, høyreekstremismen lever fortsatt, sa AUF-lederen, og avsluttet:

- Vi må si fra om at vi ikke godtar hat.

Levde i angst og fysiske skader

En av de som var til stede på Utøya for ti år siden, var Marte Ødegården. Den gang var hun 17 år.

- I dag har jeg det forholdsvis bra. Jeg har fysiske skader jeg alltid må leve med, og jeg jobber ennå med å bearbeide de psykiske skadene. Men jeg fungerer på et helt annet nivå nå enn bare for noen år siden, sier Ødegården i et intervju i Psykologisk.no.

Hun ble skutt i både lår og ryggen, og lå lamslått i en fjellskrent mens hun så folk rundt seg bli drept.

Selv svevde hun mellom liv og død, men ble til slutt fraktet til sykehuset, hvor hun fikk en rekke operasjon

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Er det mulig å bli så opphengt i diagnostisering at man glemmer personen man behandler? Det er tema i denne episoden av Pia og psyken, gjestet av overlege Erlend Strand Gardsjord.
Psykologisk.no 19.07.2021
Bare ni prosent av personer med personlighetsforstyrrelser vender tilbake til arbeidslivet etter å ha mottatt arbeidsavklaringspenger, ifølge en granskning av NAV-databasen.
Psykologisk.no 16.07.2021
- Mange av oss er kanskje litt for sosialt selvregulerende til vanlig, men rus gjør at vi blir mindre sensitive til andre, og gir oss mer tilgang til egne følelser og opplevelser, sier Fanny Duckert i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 12.07.2021
Hva ligger i det å være egnet til et yrke, og i hvilken grad bør personlig egnethet vurderes allerede ved opptaket til utdanningen? Det er tema i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 05.07.2021
Etter lang tid med hjemmekontorer, begrensninger, og sosial distansering er vi mer klare enn noen gang for ferie med familie og venner.
Psykologisk.no 01.07.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt