AddToAny

To tiår med globale helsefond - på tide å utvide debatten

To tiår med globale helsefond - på tide å utvide debatten
Globale helsefond har blitt en hovedkanal for norsk bistand til global helse. Investering i fondene redder liv og gir dermed god «avkastning». Men vi må også snakke om medaljens bakside, for å stake ut en god kurs videre.
Særlig tre utfordringer knyttet til fondenes fokus, maktfordeling og åpenhet krever oppmerksomhet.

«Vi tror det å satse stort på Gavi var en av de beste beslutningene vi noen gang har tatt - og vi er begeistret for avkastningen vi har sett på investeringen vår,» skriver Bill & Melinda Gates i sin siste årsberetning, som ble publisert denne uka. Siden opprettelsen for 20 år siden, har også Norge satset stort på vaksinealliansen Gavi. Norge er en av Gavis største giverne: med en investering på 6,25 milliarder kroner de siste fire årene står Norge nå for ca 10 prosent av Gavis budsjett.

Denne kjempeinvestering er del av en bredere trend. En stor og økende andel av norsk støtte til global helse kanaliseres gjennom multilaterale fond og finansieringsmekanismer. I tillegg til Gavi har, for eksempel, Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria og The Global Financing Facility (GFF) nytt godt av norsk støtte og politisk engasjement.

De globale helsefondene er imponerende: De har evnet å samle ulike aktører fra privat og offentlig sektor rundt bekjempelse av globale helsetrusler, og har satt viktige helseutfordringer på den politiske agendaen, både globalt og nasjonalt. De har mobilisert enorme pengesummer og utvilsomt reddet mange liv.

Særlig Gavi-satsningen trekkes ofte frem i norsk bistandsdebatt som et bevis på at investering i multilaterale fond gir gode resultater. Men medaljen har også en bakside, som vi må diskutere for å stake ut en god kurs videre. Særlig tre utfordringer knyttet til fondenes fokus, maktfordeling og åpenhet krever oppmerksomhet.

Fragmentering av global helse

De globale fondene kjennetegnes av et spisset fokus på sykdommer (for eksempel aids, tuberkulose, malaria) eller helseteknologier (vaksiner). Dette fokuset har først til vellykket målrettet innsats, men også til en voldsom fragmentering av feltet.

På globalt nivå finnes de

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

KOMMENTAR: FN ber om to milliarder dollar til krisehjelp i sårbare stater for å bekjempe korona-smitte. Det må bare være begynnelsen.
Bistandsaktuelt 28.03.2020
Liberias president - og mest kjente fotballspiller - vil bekjempe korona med musikk. Han er ikke alene.
Bistandsaktuelt 27.03.2020
MENINGER: Korona-viruset vil trolig ramme fattige land mye hardere enn rike. Utfallet av krisen kan stå og falle på i hvilken grad vi ser at våre lokale handlinger har globale konsekvenser.
Bistandsaktuelt 27.03.2020
Norge går inn med nye 2,2 milliarder kroner til vaksinealliansen CEPI. Alliansen jobber med å utvikle en vaksine mot koronaviruset, og er allerede i gang med å testing.
Bistandsaktuelt 27.03.2020
25 000 koronadødsfall *Norsk støtte til smittevern i Malawi * India kutter renten * To døde av korona i Sør-Afrika * Norge med ny kjempebevilgning til utvikling av vaksiner * Trump skifter ordbruk om Kina
Bistandsaktuelt 27.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt