AddToAny

Tar barna med på reinslakting: - Barna skal få et innblikk i denne delen av samisk kultur

Tar barna med på reinslakting: - Barna skal få et innblikk i denne delen av samisk kultur
Hvert år drar fire- og femåringene i samiske Álttá Siida barnehage til reingjerdet ved Áisaroaivi i Finnmark for å følge reinslaktingen på nært hold. Ved reingjerdet i Áisaroaivi får barna følge hele slakteprosessen.
Samtidig som de får forklart hva som skjer når rein blir slaktet.

- Vi har fokus på hvor maten kommer fra. Vi spiser reinkjøtt og barna er klare over at et reinsdyr må dø for at vi skal kunne spise kjøttet, sier styrer Sissel Varsi til barnehage.no.

Saken ble først omtalt av NRK.

Varsi sier det er en klar tanke bak å ta barna med til reingjerdet, og det handler om langt mer enn å lære barna at kjøttet de spiser ikke kommer fra frysedisken.

- Det handler først og fremst om at barna skal få et innblikk i denne delen av samisk kultur, opplyser hun.

- Vi er en samisk barnehage. Noen av barna våre kommer fra reindriftsfamilier, men mange av barna ville ellers ikke hatt mulighet til å oppleve arbeidet som foregår ved reingjerdet. Når vi forbereder turen sammen med barna har vi ikke bare fokus på at vi skal på reinslakting, vi har fokus på at vi skal reise til reingjerdet og se på alt arbeidet som foregår der. Det er så mye mer enn å avlive dyr, blant annet å skille rein i gjerdet. Det er flere reineiere, og da må reinen skilles fra hverandre.

- Barna er med på å bearbeide reinskrotten og de får treffe andre samer, sier styreren.

- Viktig å høre språket vårt

Varsi peker på at samiske barnehager er pålagt gjennom rammeplanen å «bidra til å bevare og videreutvikle den samiske kulturarven og synliggjøre samisk språk, kultur, levemåter og verdier i vår tid».

Rammeplanen sier også at samiske barnehager skal «bidra til

Les mer

Flere saker fra barnehage.no

I dag ble PBL, Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta enige om veien videre for å lande en ny pensjonsordning for PBL-området under mellomoppgjøret 2019.
article_web barnehage.no 18.12.2018
Tilskuddsordningen og finansieringssystemet til private barnehager i Norge har vært et omstridt tema siden ordningen ble innført i 2011, skriver artikkelforfatteren.
article_web barnehage.no 18.12.2018
Torshovhagen barnehage i Oslo må betale tilbake 4,7 millioner kroner til kommunen. Det er konklusjonen til Utdanningsdirektoratet.
article_web barnehage.no 18.12.2018
- Midt i diskusjonene rundt norske barnehager kan man kanskje glemme at det faktisk står veldig bra til. I alle fall hvis du spør foreldrene. sier daglig leder Fredrik Høst i EPSI Rating Norge.
article_web barnehage.no 17.12.2018
«Opplever du det vanskelig å bygge en god relasjon til et barn, så gå i deg selv. Er det ditt syn på barnet som gjør relasjonen vanskelig?» skriver Kathrine Mathilde Fagereng.
article_web barnehage.no 15.12.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt