AddToAny

Tar avstand fra yrkesbrødre

Trond Vidar Berge i Gjesdal produserer både svine- og storfekjøtt. Han tar avstand fra dyrevelferden han så i NRK Brennpunkts «Griseindustriens hemmeligheter».
NRK Brennpunkts «Griseindustriens hemmeligheter» viser bilder fra norske svinebesetninger, og mange av bildene viser klare brudd på dyrevelferdslovverket. Allerede mens dokumentaren gikk på NRK begynte grisebønder å legge ut bilder og videoer fra grisehusene sine i sosiale medier. En av dem som har delt er Trond Vidar Berge, som driver med slaktegris og ammeku i Gjesdal i Rogaland.

Bygge for dyrevelferd

- Jeg er sjokkert over holdningene som kommer fram blant yrkeskollegaene mine i filmen. Holdningene mine er stikk i strid med det som kommer fram der, sier han.

I Brennpunkt kommer det fram at det er brukt bilder fra åtte gårder. Vi får både se en skadd purke som av helt uforståelige grunner blir liggende i flere dager og vente på avliving. Bonden sier han skal avlive den, men utsetter det lenge fordi han «ikke har tid» til å hente boltepistolen. Når han endelig gjør det bruker han elektrisk støt for å få flyttet litt på dyret. Denne type dyrevelferdsbrudd fremstår som helt irrasjonelle, da selve avlivingen er fort gjort.

- Du tar et valg og gjør en handling. Enten skal dyret ha en diagnose og behandling, eller ved milde symptomer kan du se det an en dag. Ellers skal det avlives, det er et dyrevelferdstiltak, så rart det enn kan høres ut, sier Berge.

- Å argumentere med at han ikke har tid, den er for tynn. Det holder ikke. Hva er det han gjør den dagen som er viktigere? I alle produksjoner kan det skje noe, du skal i gang med avliving og så kommer det kalving, da må du må springe til. Det må både Mattilsynet og vi

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

På nabogårdene til Lars Fredrik Stuve har de gått fra korn til gras, og det samme har skjedd mange steder. - Det er ikke bare ammekua som er et problem. Det er blitt så god økonomi i å produsere gras, at folk går over til det, sier Stuve.
Bondebladet 19.07.2019
For ganske nøyaktig ett år siden, ble det meldt om ekstrem skogbrannfare på Sør- og Østlandet. Årsaken var vedvarende høye temperaturer og tilnærmet null nedbør.
Bondebladet 18.07.2019
Med sine 20 etasjer blir Skellefteå kulturhus verdens høyeste trehus, målt i antall etasjer. Bygget skal stå klart i 2021, skriver trenytt.no.
Bondebladet 18.07.2019
Ordet «tre» er ikke nevnt én eneste gang i konkurransebeskrivelsen av storprosjektet ny Mjøsbru. Prosjektleder Nye Veier har allikevel troen på at noen vil bruke tre som i hvert fall ett av byggematerialene. Men flere innlandsaktører er ikke like sikre.
Bondebladet 18.07.2019
Bondelaget avholdt torsdag ettermiddag et krisemøte med regjeringen, i kjølvannet av den inngåtte handelsavtalen mellom EU og Mercosur.
Bondebladet 18.07.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt