AddToAny

Tar avstand fra yrkesbrødre

Trond Vidar Berge i Gjesdal produserer både svine- og storfekjøtt. Han tar avstand fra dyrevelferden han så i NRK Brennpunkts «Griseindustriens hemmeligheter».
NRK Brennpunkts «Griseindustriens hemmeligheter» viser bilder fra norske svinebesetninger, og mange av bildene viser klare brudd på dyrevelferdslovverket. Allerede mens dokumentaren gikk på NRK begynte grisebønder å legge ut bilder og videoer fra grisehusene sine i sosiale medier. En av dem som har delt er Trond Vidar Berge, som driver med slaktegris og ammeku i Gjesdal i Rogaland.

Bygge for dyrevelferd

- Jeg er sjokkert over holdningene som kommer fram blant yrkeskollegaene mine i filmen. Holdningene mine er stikk i strid med det som kommer fram der, sier han.

I Brennpunkt kommer det fram at det er brukt bilder fra åtte gårder. Vi får både se en skadd purke som av helt uforståelige grunner blir liggende i flere dager og vente på avliving. Bonden sier han skal avlive den, men utsetter det lenge fordi han «ikke har tid» til å hente boltepistolen. Når han endelig gjør det bruker han elektrisk støt for å få flyttet litt på dyret. Denne type dyrevelferdsbrudd fremstår som helt irrasjonelle, da selve avlivingen er fort gjort.

- Du tar et valg og gjør en handling. Enten skal dyret ha en diagnose og behandling, eller ved milde symptomer kan du se det an en dag. Ellers skal det avlives, det er et dyrevelferdstiltak, så rart det enn kan høres ut, sier Berge.

- Å argumentere med at han ikke har tid, den er for tynn. Det holder ikke. Hva er det han gjør den dagen som er viktigere? I alle produksjoner kan det skje noe, du skal i gang med avliving og så kommer det kalving, da må du må springe til. Det må både Mattilsynet og vi

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

En del melkebønder mener de har fått for dårlig informasjon om hvilke konsekvenser fjerningen av eksportstøtten ville få for dem. Her forteller styreleder Marit Haugen om hvordan hun og styret har tenkt.
Bondebladet 06.12.2019
Forbudet mot bruk at saltstein i Nordfjella har påført beitebrukerne mye ekstraarbeid og ti millioner i merkostnader. Nå er det signaler om en bedre løsning til neste år, mener Håkon Haug Laa.
Bondebladet 06.12.2019
Katastrofeår for korn, godt år for frukt og bær. Gjennomsnittleg inntekt per årsverk gjekk ned med 11 prosent, til 287 500 kroner, frå 2017 til 2018, skriv Nibio i ei pressemelding.
Bondebladet 05.12.2019
Hovedtillitsvalgt for de ansatte hos Nortura Otta, er bekymret - for de ansatte, for Gudbrandsdalslandbruket og Nortura som konsern.
Bondebladet 05.12.2019
Aktiviteten på Otta skal flyttes til Rudshøgda. Etter sin styrebehandling onsdag har Nortura besluttet å oppgradere slakterivirksomheten på Rudshøgda, og avvikle Nortura Otta.
Bondebladet 05.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt