AddToAny

Tankesmien Agenda med forslag til kompetansereform: Staten må bidra mer til å øke kompetansen for lavtlønte enn for høytlønte, mener Tankesmien Agenda

Tankesmien Agenda med forslag til kompetansereform: Staten må bidra mer til å øke kompetansen for lavtlønte enn for høytlønte, mener Tankesmien Agenda
Tankesmien Agenda la tirsdag morgen fram et forslag til en ny kompetansereform spesielt rettet mot varehandelen. Her trengs det nemlig påfyll av kompetanse, og det kjapt, framholder Agenda.
For varehandelen er i en rivende teknologisk utvikling, og mange bedrifter sliter økonomisk.

Konkursboet Gresvig kjøpes opp - fortsatt usikkerhet for mange av de ansatte

En rapport har anslått at 30.000 arbeidsplasser i bransjen vil forsvinne de nærmeste årene. 375.000 arbeider i bransjen, mange av dem har lite formell utdanning. Hvordan skal de øke sin kompetanse i tråd med bedriftenes behov? Og hvordan skal de få råd til det?

Trepartssamarbeid

En kompetansereform må ifølge Agenda sikre rettferdig fordeling av kompetanse. I dag får lavtlønnede og deltidsansatte minst faglig påfyll underveis i yrkeslivet. De som har mest utdanning og høyest lønn får mest kompetanseheving, heter det i rapporten fra Agenda.

I dag er ikke utdanningstilbudet godt nok for ansatte i varehandelen, fastslås det i rapporten. Det må på plass kortere og mer fleksible utdanningsløp, i tråd med arbeidslivets behov. Det må satses på fagskolene i langt større grad enn i dag.

For å sørge for at varehandelsansatte får den kompetanse de og bransjen behøver, må den norske modellen settes i sving, mener Agenda. Et trepartssamarbeid mellom staten og partene i arbeidslivet er løsningen, både når det gjelder utformingen av utdanningstilbudene og finansieringen av den (se alle forslagene til Agenda i faktaboksen).

Mer til fond for lavtlønte

For hvem skal betale for at de ansatte skal få mer kompetanse? Det må være et spleiselag, og ta utgangspunkt i tariffoppgjørene, mener Agenda. De peker på en ordning mellom Forbundet for ledelse og teknikk og deres arbeidsgivermotpart, hvor det settes av 1,20 kroner per time per arbeidstaker til et kompetansefond. Tilsammen gir det 25 millioner i året, som medlemmene i dette LO-forbundet kan søke om midler til videreutdanning. Utdanningen gjøres på fritida.

Agenda understreker at lavtlønte ikke har råd til å ofre så mye av lønnsveksten til et kompetansefond, ei heller finansiere utdanning på egen hånd. Mange bedrifter i varehandelen sliter også. Agenda foreslår derfor at for grupper som i gjennomsnitt tjener mindre enn medianlønn, 513.000 kroner i året, betaler staten 200 prosent av partenes bidrag til et kompetanseford styrt av partene. Dette vil blant annet gjelde varehandelen. For grupper som i gjennomsnitt tjener mer enn dette, må partene bidra mer, og staten med 50 prosent av deres bidrag, forslår Agenda.

- Varehandelens oljekrise

Både HK, som hadde bestilt Agenda-rapporten, og arbeidsgiverorganisasjonen Virke er positive til Agendas forslag til kompetansereform. Begge har sansen for et trepartssamarbeid også i denne sammenhengen, men ingen av dem ønsker å kvittere ut hvor mye de skal bidra til finansieringen av den.

- Det må vi ta i forhandlinger, svarte både HKs nestleder Bjørn Mietinen og Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen.

De er også enige om at det haster med å få på plass en kompetansereform.

- Bransjen går igjennom kraftige omstillinger. En av fire bedrifter sier de mangler kompetanse, sier Kristensen.

- Her må det gjøres noe. Da vi hadde oljekrise ble det lagt en del penger på bordet. Dette er varehandelens oljekrise, framholdt Mietinen.

Politisk støtte

Også politikere var til stede under lanseringen av rapporten tirsdag. Arild Grande fra Arbeiderpartiet var positiv til Agendas forslag.

- Vi støtter alle punkter, noe har vi allerede foreslått, sa han, og viste til et forslag om et kompetansefond Ap la fram i 2019.

Grande kritiserte regjeringen for å gjøre for lite og bidra med for lite penger.

- Folk stoler på at politikerne ordner opp, men hadde de visst hvor kort vi har kommet med dette, hadde de mistet nattesøvnen, sa han.

- Byrdefordelingen er det store spørsmålet. Det er mange ulike forslag, men hovedfinansieringen må komme fra partene, sa Mathilde Tybring-Gjedde, ansvarlig for Høyres kompetansepolitikk.

- Trepartssamarbeidet er nøkkelen for å lykkes. Partene har god kjennskap til hva de ansatte og bedriftene trenger, men undervisningssektoren er ikke rigget for den nye tida, sa Torgeir Knag Fylkesnes fra SV.

Venter og håper på bransjeprogram

Regjeringen har satt i gang ulike bransjeprogrammer for kompetanseutvikling. Disse skal bidra til at flere arbeidstakere kan få relevante tilbud om utdanning. Det skal igangsettes flere. HK og Virke har sammen søkt om at varehandelen skal få det neste bransjeprogrammet. Det er tidligere varslet at avgjørelsen skal tas i februar, men så langt er det ikke offentliggjort hvilken bransje som får det neste programmet.

HK og Virke er utålmodige og mener det er en selvfølge at varehandelen skal få bransjeprogram.

- Varehandelen må få det neste bransjeprogrammet, ellers skjønner jeg ingenting, sier Virke-direktør Horneland Kristensen.

Image-text:

PARTENE MÅ FÅ STYRE: Agenda mener partene i arbeidslivet må få styre mye når varehandelen skal gjennom en stor omstilling.

GODT SAMARBEID: Bjørn Mietinen, nestleder i HK, samarbeider godt med Virke, her ved administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen, i spørsmålet om kompetanseheving i varehandelen. Begge etterlyser mer midler fra staten.

BRANSJEPROGRAM NESTE?: Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre har troen på bransjeprogram for varehandelen. SVs Torgeir Knag Fylkesnes og Aps Arild Grande etterlyser raskere handling fra regjeringen.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Om du har mye dødtid nå som mange vanlige gjøremål er satt på vent, fortvil ikke. Det finnes mange gode filmer og serier som ikke bare slår i hjel tiden, men som forteller gode historier om arbeidere og fagbevegelsen.
HK-Nytt 27.03.2020
Fredag morgen lanserte regjeringen ved finansminister Jan Tore Sanner (H) første del av den tredje økonomiske krisepakken, som følge av koronakrisa.
HK-Nytt 27.03.2020
Hverdagen er snudd på hodet også for Carina Kristiansen. Til daglig jobber hun på kundesenteret til Sparebank1 Østlandet på Hamar, omgitt av kolleger.
HK-Nytt 27.03.2020
Hjelpepakken innebærer at studentene får utbetalt lån og stipend for mai og juni sammen med utbetalingen for april.
HK-Nytt 27.03.2020
Det er finansminister Jan Tore Sanner (H), næringsminister Iselin Nybø (V) og kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) som har mottatt brevet, signert både av representanter fra Virke, Norsk Eiendom, NHO og flere LO-forbund,
HK-Nytt 26.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt