AddToAny

Taliban til Oslo, Støre til New York - og Sikkerhetsrådets ikke-sak

Denne helga landet representanter fra Taliban i Oslo, mens statsminister Jonas Gahr Støre fløy til New York for å lede en Afghanistan-sesjon i FNs sikkerhetsråd.
Men det mest slående i sikkerhetsrådet denne måneden er fraværet av den mest truende konflikten i verden akkurat nå, skriver Tove Gravdal.

Ukraina illustrerer et kjennetegn ved FNs sikkerhetsråd siden starten i 1946: Når én eller flere av vetomaktene er direkte involvert i en konflikt, blir rådet satt på sidelinjen, tross dets ansvar for å ivareta fred og sikkerhet i verden.

Når Norge har presidentskapet i rådet denne måneden, blir ikke en gang Ukraina tatt opp under «eventuelt», eller under any other business - AOB som det heter på FN-språket.

Diplomatiet for å hindre en russisk invasjon og full krig i Ukraina pågår i stedet direkte mellom USA og Russland, med selv Nato og europeiske land i biroller. Men dersom Russland bryter folkeretten og sender soldater over grensen, kan USA og deres allierte komme til å ta i bruk Sikkerhetsrådet for å markere sin avsky, påpeker Richard Gowan, FN-analytiker i International Crisis Group. Det skjedde etter at Russland annekterte Krim-halvøya i 2014. Da var det en rekke verbale sammenstøt i rådet før Russland nedla veto mot en resolusjon som erklærte at Krim var en del av Ukraina.

Skulle russerne bevege seg over grensen denne måneden, og de vestlige landene tar folkerettsbruddet til Sikkerhetsrådet, vil Norge få sin fulle hyre med å organisere og lede møtene. I februar er imidlertid Russland rådets president, og da er det mindre sannsynlig at Ukraina havner på rådets bord, uansett utvikling på bakken.

Støre i New York

Det er imidlertid nok av andre konflikter på Sikkerhetsrådets bord, som Afghanistan.

Søndag kommer statsminister Jonas Gahr Støre til New York, samtidig med at Taliban-representanter kommer til Norge.

Onsdag skal Støre lede et møte i rådet om Afghanistan, hvor snart hele befolkningen er avhengig av nødhjelp. De andre medlemslandene vil selvsagt være nysgjerrige på hva Støre kan si om møtene med Taliban i Oslo. Det vil han sannsynligvis ikke snakke om, i hvert fall ikke i det åpne møtet.

Men viljen til å s

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Den vanskelige økonomiske situasjonen i Tyrkia har ført til et økende politisk press mot syriske flyktninger om å returnere til Syria.
Bistandsaktuelt 25.05.2022
Høyres stortingsrepresentant Ingjerd Schou er svært kritisk til at regjeringen foreslår å kutte bistanden til utdanning med 40 prosent. - Det hjelper deg ingenting å bli mett, hvis du ikke får muligheten til å ta utdanning, sier hun.
Bistandsaktuelt 25.05.2022
Han bor i dét landet hvor det er farligst å være menneskerettsforkjemper. I februar i år ble bondelederen Carlos Morales utsatt for et attentat. Både han og kona ble truffet av kulene, mens femåringen deres slapp fra det med skrekken.
Bistandsaktuelt 25.05.2022
Tanzanias nye president har en langt mer forsonlig personlig stil enn den forrige, fastslår Fatma Karume som er en av landets mest kjente advokater.
Bistandsaktuelt 25.05.2022
Komplekse miljø- og sikkerhetskriser utgjør en stadig større trussel mot verdensfreden. Det er en hovedbudskapet i ny rapport fra den svenske tenketanken Sipri.
Bistandsaktuelt 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt