AddToAny

Sykdomsforskere ber EU rydde opp i personvernlovgivningen

Forskere fra Kreftregisteret slår alarm i The Lancet. Flere forskere opplever at de nye personvernreglene til EU går utover forskningen deres, og setter en stopper for internasjonalt samarbeid.
Etter at EUs personsvernforordning (kjent som GDPR) trådte i kraft i 2018, har flere forskere opplevd at regelverket går utover forskningen deres. Norske forskere slår nå alarm i det internasjonale tidsskriftet The Lancet.

Problemet nå er at det er nesten mulig å dele slike forsknings-data med land utenfor Europa. Giske Ursin Direktør, Kreftregisteret

I utgaven av The Lancetsom ble publisert 7. november skriver flere forskere fra Kreftregisteret under på en kronikk der de ber Den europeiske kommisjon om å finne løsninger for hvordan Personvernforordningen kan muliggjøre og ivareta forskningssamarbeid - «ikke forhindre det».

Det var NRK Nyhetsmorgen som først omtalte denne saken.

Ifølge NRK Nyhetsmorgen må et viktig forskningsamarbeid med USA om lungekreft nå settes på vent. Forsker i Kreftregisteret, Hilde Langset, sier til NRK at i dette forskningsprosjektet hadde man behov for å gjøre en del analyser i et laboratorium i USA. Der har de kommet lengst på den teknologien de ønsker å bruke.

- Det vil være viktig for prosjektet

Les mer

Flere saker fra Khrono

Ansatte som kom fra Høgskolen i Sør-Trøndelag sier at de føler seg mindre verdt som NTNU-ansatte.
Khrono 26.05.2020
En eller annen form for arbeidstilknytning i etterkant av studiene bør vurderes som en indikator i finansieringsmodellen.
Khrono 26.05.2020
Løsningen er at Ap og Sp endrer formuleringen på sitt forslag slik at det er rom for en grundig vurdering i samarbeid med sektoren. Det er ingen skam å snu.
Khrono 26.05.2020
For mange holder det ikke at de har en høyere utdanning, de sliter likevel med å få jobb i det norske arbeidslivet. Telenors «Open mind» gjør noe med det.
Khrono 26.05.2020
Styret ved Universitetet i Stavanger (UiS) har i dag vedtatt at det ikke blir opprettet en generell ordning med krisestipend til internasjonale studenter.
Khrono 26.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt