AddToAny

Sykdom og sex: Pasienter etterspør rådgivning

Sykdom og sex: Pasienter etterspør rådgivning
Her forteller pasientforeningene hva slags utfordringer og behov deres medlemmer har.
Kreft: Seksualiteten blir skadelidende

35 000 mennesker i Norge får kreft hvert år. 300 000 har overlevd kreft, og mange av dem lever med senvirkninger. Både behandling og sykdom kan påvirke deres seksuelle helse.

Martine Abla Hareidne, rådgiver i Kreftforeninge, kreftsykepleier med master.

- Hvordan kan kreft og kreftbehandling påvirke pasientens seksuelle helse?

- Seksualiteten blir lett skadelidende under fysisk og psykisk stress forårsaket av sykdom. Strålebehandling og kirurgi kan påvirke seksualiteten, for eksempel hos kvinner med gynekologisk kreft som kan slite med tørre slimhinner eller sammenvoksinger i underlivet, og menn med prostatakreft som kan plages av ereksjonsvansker.

Hormonbehandling, som gjerne tilbys brystkreftpasienter, kan påvirke seksualiteten med vaginalblødning som en mulig bivirkning. Det er økende bevis for at også personer med kreftformer som ikke direkte påvirker de seksuelle eller reproduktive organene, kan oppleve tap av seksuell helse. Kjemoterapi kan blant annet påvirke ved å begrense fertiliteten. Og endret kroppsbilde kan påvirke seksualiteten. Hårtap etter kjemoterapi, kirurgisk fjerning av for eksempel bryst eller testikkel, vekttap og tap av muskelmasse, dren, sonder og stomi kan også påvirke pasientens kroppsbilde.

Det at pasienten ikke kan gi seksualiteten det samme uttrykket som tidligere, på grunn av de fysiske forandringene som sykdom og behandling fører med seg, kan bli en trussel mot selvbildet. Fatigue, som i en eller annen form rammer de fleste kreftpasienter, kan i stor grad påvirke pasienters seksuallyst og evne til seksuelt samliv.

- Får kreftpasienter den hjelpen og rådgivningen de trenger fra helsevesenet i dag for å kunne ivareta egen seksualitet?

- Dagens helsepersonell har et godt kunnskapsgrunnlag for å kunne gi god seksuell rådgivning til kreftpasienter. Imidlertid er det nok dessverre mange helsepersonell som unngår å snakke om seksualitet med kreftpasienter og deres partnere.

Seksualitet spiller på dype og vare følelser i oss. Hos noen kan overdrevet respekt for det som kan betraktes som pasientens privatliv, føre til at temaet ikke blir tatt opp. Mange stiller også for høye krav til egen kunnskap og profesjonalitet, og vegrer seg derfor for å snakke med pasientene om seksualitet.

Vi vet at kreftpasientene har stort behov for informasjon om hvordan sykdommen og behandling kan påvirke deres seksuelle helse. Mitt viktigste råd er derfor å prøve. Hva kan egentlig gå galt?

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

- Det er en irriterende kamp vi må ta hvert år. Vi vet vi er underbetalt, og vi vet vi trenger vanvittig mange folk i årene fremover, sier NSFs leder foran meklingen i lønnsoppgjørene.
Sykepleien 18.05.2021
Det norske legemiddelselskapet Bergenbio viser i en studie at en norsk kreftmedisin kan være effektiv mot alvorlig koronasykdom.
Sykepleien 18.05.2021
EUs legemiddelbyrå sier Pfizer-vaksinen kan lagres i kjøleskapstemperatur i opp mot en måned. Det kan føre til at færre doser må kastes, sier Espen Rostrup Nakstad.
Sykepleien 18.05.2021
Får du urene hender nok en gang, da må du ikke glemme doktor Radtkes sang.
Sykepleien 16.05.2021
- Helt siden jeg var sykepleierstudent har det å jobbe i hjemmesykepleien blitt assosiert med noe kjedelig og lite faglig utfordrende. Min erfaring er en helt annen, skriver sykepleieren.
Sykepleien 15.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt