AddToAny

Styreleder etterlyser en reell debatt om nye ledermodeller

Styreleder etterlyser en reell debatt om nye ledermodeller
Styreleder Trine Syvertsen reagerer på at debatten om nye ledelsesmodeller i akademia skytes ned allerede før de er kommet i gang.
- Det kan være krevende å føre gode strategiske diskusjoner i styrene dersom en og samme person både har rektor- og styrelederhatten på, mener styreleder ved OsloMet, Trine Syvertsen.

Hun etterlyser reell debatt om nye ledelsesmodeller i akademia som Aune-utvalget nettopp har lansert og reagerer på at debatten skytes ned allerede før den er kommet i gang.

Hun ber om at man setter seg ned, bruker innestemmen og diskuterer flere av forslagene som universitets- og høyskolelovutvalget har kommet med.

- Jeg ønsker selv ikke å være bombastisk sikker på noe her. Men jeg håper vi kan bruke innestemmen i diskusjonen om for eksempel fordeler og ulemper ved ekstern styreleder og valgt rektor, sier Syvertsen som selv er ekstern styreleder ved OsloMet og professor og tidligere dekan ved Universitetet i Oslo.

Utvalget er modige som tenker modeller som ikke jeg hadde forestilt meg var mulige å få til en gang. Trine Syvertsen Styreleder OsloMet og professor ved Universitetet i Oslo

Og hun legger til:

- Jeg tror det er viktig for autonomien til universitetene og høgskolene at vi har en kritisk holdning til vår egen virksomhet og kultur - og maktkonstellasjoner i egen sektor.

Hun mener at Aune-utvalget som nettopp har lagt fram flere forslag til endringer av styringsmodellene ved landets universiteter og høgskoler er modige.

- Universitets- og høyskolelovutvalget er våre kolleger i sektoren, og de tenker nytt. Utvalget er modige som tenker modeller som ikke jeg hadde forestilt meg var mulige å få til en gang, sier Syvertsen til Khrono.

Reagerer på manglende debatt

Hun reagerer på at det ser ut som om sentrale personer skyter ned debatten om nye modeller allerede før den er i gang.

- Jeg mener at det er viktig at vi nå demonstrerer at vi kan ta en vesentlig debatt, og ikke konkluderer for raskt. Også forslag som utfordrer oss må vi diskutere ordentlig, mener Syvertsen som selv har lang fartstid i akademia. Hun har blant annet vært prodekan i fire år og dekan i åtte år ved Det humanistiske fakultet ved UiO, og nå sitter hun som styreleder ved landets tredje største universitet, OsloMet, på femte året.

I november 2018 var hun selv en av tre sentrale ledere som Aune-utvalget inviterte til utvalgsmøte for å kommer med innspill og for å dele erfaringer med ulike styringsmodeller. Hun møtte utvalget sammen med rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne Krumsvik, og rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen.

- Vi diskuterte fordeler og ulemper med ulike styrings- og ledelsemodeller og jeg ble imponert over utvalget. De var reflekterte og det var interessant å diskutere med dem, sier Syvertsen.

- Hva var ditt hovedbudskap til utvalget?

- Jeg fortalte om mine erfaringer med de to hovedmodellene i sekto

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt