AddToAny

Studentpresten hjelper mest sykepleierstudenter

Studentpresten hjelper mest sykepleierstudenter
18 studentprester skal hjelpe 300 000 studenter i Norge med å få en god retning på livet sitt. Ved Universitetet i Stavanger er det flest sykepleierstudenter som bruker tilbudet. Linn Renate Lilledal er en av dem.
Da Linn Renate Lilledal var fem år, fikk hun sitt første nære møte med døden.

- Jeg husker jeg holdt hodet til bestemor i hendene mine da hun døde. Hun var helt hvit i ansiktet. Jeg tror hun hadde et hjerteinfarkt, minnes Lilledal.

Hun sitter i sofaen på kontoret hos studentprest Leni Mæland, på Studentenes hus ved Universitetet i Stavanger.

Leukemi som barn

Måneden etterpå, like før Linn Renate Lilledal fylte seks år, ble den lille jenta diagnostisert med akutt lymfoblastisk leukemi (ALL). Hun lå på isolat på sykehus i to år. Faren var ikke inne i bildet, og hun hadde ingen søsken. Det var bare hun og moren. Dermed fikk de en ekstra sterk og nær relasjon.

- Mamma var ærlig med meg da jeg spurte om jeg kunne dø.

Men med moderne behandling klarte Lilledal seg. Hun begynte på skolen åtte år gammel og kan huske at det var skummelt med så mange barn ute i skolegården. Hun hadde ikke gått i noen barnehage.

- Jeg relaterte meg til de voksne og har nok alltid følt meg eldre enn jeg er.

Hun ble aldri fanget opp av BUP for å bearbeide sykdomsopplevelsen og slet med følelsen av å henge etter, siden hun hadde gått glipp av første klasse. Etter hvert utdannet hun seg til kokk og jobbet som det i flere år.

Pårørende for dødssyk mor

I 2010 fikk moren livmorhalskreft. Det ble seks års sykdomsforløp, mens livet til Linn Renate Lilledal både ble snudd på hodet og satt på vent.

- Jeg skulle passe på at mamma fikk god behandling og var hele tiden i alarmberedskap. Mamma sa jeg hadde hoggtennene ute. I denne perioden opplevde jeg både mye omtanke og å ikke bli sett som pårørende.

I 2016 døde moren. Da var Lilledal 30 år. Det var en stor sorg i henne, samtidig som hun var rådvill. Hun kjente at hun ikke ville fortsette som kokk.

- Jeg mistet både min mor og min yrkesidentitet samtidig.

Hun fikk heldigvis god hjelp fra pårørendesenteret som hun kom i kontakt med et halvt år før moren døde. Hun brukte et år på å finne ut at det var sykepleier hun ønsket å bli, og begynte på Universitetet i Stavanger høsten 2017. Men følelsesmessig var hun ikke riktig i vater.

Leitet etter en ny retning

- Jeg hadde det, unnskyld ordbruken, helt for jævlig. Det var kun adrenalin og automatikken som dreiv meg. Jeg har arvet staheten min fra mamma.

Hun visste

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Vaksinekritikere og motstandere er ivrige debattanter i kommentarfeltene i sosiale medier. Ikke alt er like saklig. Sykepleierstudent Martine Lilløy Bruun slår tilbake mot feilinformasjon med kjærlighet og fakta.
Sykepleien 24.01.2021
Anestesisykepleier og ambulansesjef Erlend Sundland har sett ambulansetjenesten utvikle seg fra privat drevet transportfirma til offentlig spesialisert helsetjeneste. Han har sekken full av yrkeshistorie når han nå blir pensjonist.
Sykepleien 24.01.2021
- Målet med legemiddelregning er ikke at studentene får 100 prosent rett på én prøve, men at de alltid vet at alt er rett - før de gir legemidler til pasienten, skriver Medby og Olsen.
Sykepleien 23.01.2021
- Alle får det samme av Lånekassen uansett hvilke kostnader studiet du går på genererer. Vi sykepleierstudenter får ikke engang dekket ordentlig skotøy. Det mener jeg er svært urettferdig, sykepleierstudent Julia Melvik.
Sykepleien 23.01.2021
Folkehelseinstituttet vurderer om det er behov for å sende ekstra vaksinedoser til Nordre Follo etter utbruddet av den britiske varianten av koronaviruset.
Sykepleien 22.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt