AddToAny

Studenter ved de største utdanningene gjør det best

Studenter som studerer ved de største sykepleieutdanningene får også best karakter på nasjonal eksamen, viser fersk rapport.
Gode karakterer og realfag fra videregående gjør sykepleiestudentene bedre rustet for eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi, trekker Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) fram i en ny rapport.

Nokut har undersøkt variasjoner i studentenes eksamensprestasjon på nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi.

Dette er en eksamen sykepleierstudenter har i det første året i utdanningen, og hvor det har vært mye stryk. Og i januar kom resultatene fra eksamen i desember 2020, og strykprosenten var høyere enn noen gang.

Store studiesteder kommer godt ut

- Denne rapporten bidrar med mye informasjon som institusjonene vil ha god nytte av når de skal utforme sine studieprogrammer, og dette vil komme studentene til gode, sier Nokut-direktør Kristin Vinje, i en pressemelding fra Nokut.

Rapporten tar utgangspunkt i eksamenen fra høstsemesteret 2019. I overkant av 5000 studenter fullførte eksamen, av de var det rundt 20 prosent som fikk strykkarakter. Men det er store variasjoner mellom studiestedene.

- Når vi har sammenliknet resultater på tvers av studiesteder, ser vi at de store institusjonene med heltidsprogram, som NTNU i Trondheim, Høgskolen på Vestlandet i Bergen og Universitetet i Agder i Kristiansand, har kommet godt ut sammenliknet med mindre studiesteder og deltid, uttaler Vinje.

Rådgiver i Nokut Magnus Haakens, en av forfatterne av rapporten, forklarer at de ønsket å se på hva som forklarer denne variansen mellom studiesteder og innad på institusjoner.

Karakterer fra videregående er viktig

I rapporten er det undersøkt hva som kan ha betydning for hvordan studentene gjør det på eksamen. Flere faktorer trekkes frem, blant annet studentenes karakterer fra videregående, hvorvidt de har hatt kjemi eller biologi og om de kommer fra studieforberedende retning.

I rapporten peker de også på at disse variablene er også hovedforklaringen på at det er en del forskjeller mellom studiestedene.

- Forkunnskaper, og særlig i realfag, ser vi er viktig h

Les mer

Flere saker fra Khrono

«Elfenbensnasjonalisme», «elitistisk», «farlig». Utenlandske forskere svarer på Cecilie Hellestveits kommentarer om utenlandske forskere.
Khrono 27.09.2021
Drøyt 60 gjester var med og takket av tidligere rektor Anne Husebekk ved UiT nylig. Biskop, næringslivsledere og andre samfunnstopper var på gjestelista.
Khrono 27.09.2021
Norce-forskeren ble oppsagt etter 22 år. Han hevder han ble utestengt fra prosjektideer han selv stod bak. - Det ble jævlig tungt, jeg ble sykmeldt, sa han i retten.
Khrono 27.09.2021
Et målrettet arbeid med å forenkle styringen og kontrollen av kunnskapssektoren kan bygge på tilliten som allerede ligger til grunn.
Khrono 27.09.2021
Er me flinke nok til å nytte handlingsrommet i jobbane våre; til å skapa meiningsfulle kollegiale møteplassar?
Khrono 27.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt