AddToAny

Storforlag trakk artikkel av høgskole-stipendiat. Mistenker «papirmølle»

I løpet av et drøyt år var stipendiaten ved Høgskulen på Vestlandet medforfatter på over 30 vitenskapelige artikler. Nå har Springer Nature trukket tilbake en av dem.
Brussel (Khrono): «Basert på funnene fra granskingen har ikke sjefredaktørene lenger tillit til resultatene eller konklusjonen i denne artikkelen.»

Utsagnet er hentet fra et varsel lagt ut på sidene til Springer Nature, et av verdens største forlag innen vitenskapelig publisering, i slutten av september.

Sammen med redaktørene for tidsskriftet International Journal of System Assurance Engeneering and Management har de bestemt seg for å trekke tilbake en rekke artikler.

En av artiklene har en medforfatter som var ansatt som stipendiat ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) da den ble publisert.

En «papirmølle»?

Forlaget skriver at de har funnet flere problematiske forhold ved artikkelen. Både den redaksjonelle håndteringer og fagfellevurderingen skal være kompromittert. De har også funnet «upassende eller irrelevante» referanser. Forfatterne har ikke har svart på henvendelser om tilbaketrekkingen.

Når Khrono jakter svar på hva som ligger bak tilbaketrekkingen, kommer det fram at forlaget mistenker at det kan stå en såkalt «papirmølle» (paper mill) bak. Dette er et begrep for «artikkelfabrikker» som produserer falske forskningsartikler.

- Vi kan ikke slå fast at dette er et papirmølleprodukt, men gitt problemene vi har identifisert, virker det sannsynlig, sier Chris Graf, direktør for forskningsetikk i Springer Nature, i en skriftlig kommentar på e-p

Les mer

Flere saker fra Khrono

Illegalisten som ble avslørt og arrestert som spion opererte helt uten at UiT ante noe som helst. - Vi klandrer ikke UiT, de har gjort mye riktig. Men vi kommer til å bruke saken som et eksempel på hvordan slik virksomhet foregår, sier PST.
Khrono 30.01.2023
14 prosent flere enn de som kommer fra Agder bosetter seg i fylket etter endt utdanning ved Universitetet i Agder.
Khrono 30.01.2023
Faren for robotjuks til tross, NTNU legger ikke om eksamen og satser heller på opplæring av faglærere.
Khrono 30.01.2023
Har Norge virkelig råd til ikke å investere i denne uvurderlige språk- og kulturkompetansen for framtida? spør kronikkforfatterne.
Khrono 30.01.2023
Regjeringen vil ha grep om kjerneprofesjonene i Norge. Lærer-, helse og sosial- samt ingeniørutdanningene er tema for en egen stortingsmelding.
Khrono 30.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt