AddToAny

Stipendiat i Bodø blant verdens mest siterte forskere

23 forskere i Norge står på listen over de mest siterte i verden. Blant dem er Samuel Asumadu Sarkodie.
Hvert år lager analyseselskapet Clarivate, som står bak tjenesten Web of Science, en liste over de mest siterte forskerne.

I år er det 23 forskere på listen som har ført opp norske arbeidssteder som sin primære tilknytning (se hele listen nederst i saken). En av dem er Samuel Asumadu Sarkodie, som er doktorgradsstipendiat ved Nord universitets handelshøyskole og jobber med økonometri og klima. Han forteller at det ikke er noen stor hemmelighet hvordan han har nådd listen: det handler om mye erfaring og mye skriving.

- Skriving er også hobbyen min. Jeg elsker å forske og jeg skriver hver dag, sier han til Forskerforum.

Skriv og del

Det er ikke tvil om at Sarkodie skriver mye. Ifølge ansattsiden har han fått publisert over 20 artikler så langt i år, og forskernettsiden Orcid har registrert 121 artikler siden 2016.

Sarkodie er i gang med sin andre doktorgrad. Den første tok han i Australia, men så fikk konen hans jobb ved Nord universitet, og da var det en doktorgradsstilling som ga ham muligheten til å flytte etter. Derfor valgte han det framfor en postdoktorstilling.

Det er ikke bare nok å skrive mye. Han jobber med klimatilpassning, som mange er interessert i.

- Klimaforandringer er hot, så mange som skriver om det får mange lesere.

Et siste triks for å få siteringer er å bli lest. Sarkodie anbefaler å dele forskningen på nettet, for eksempel nettstedet The Conversation, for når man oppsummerer forskningen i et lett språk som også andre enn fagfolk kan forstå, er det flere som vil lese den.

Derfor er han ikke overrasket over å havne på Clarivates liste, han hadde retten og sletten forventet å komme dit allerede i fjor.

Teamarbeid

Lett forenklet går det an å si at Clarivates liste over høyt siterte forskere er basert på de 1 prosent mest siterte artiklene i Web of Science i årene 2010 til 2020, sammenlignet med andre artikler i samme fagområde og tidsperiode. Rundt 6600 forskere er på listen, og av disse er det 23 som jobber i Norge.

Listen tar dermed høyde for noen fagforskjeller, som ulike tradisjoner for hvor mange medforfattere man har og ulike tradisjoner for hvor mange artikler som siteres. Men ved å bare regne med de siste ti årene vil eldre høyt siterte artikler ikke bli regnet med, og det kan være en forklaring for hvorfor Edvard og May-Britt Moser ikke er med på årets liste.

Sarkodie sier at det er viktig å jobbe med et godt team for å kunne publisere mye, og det hjelper også å jobbe i mindre team, for i Clarivates liste får alle forfatterne bak en artikkel en sitering hver gang artikkelen brukes. Men nytt av året er at de utelukker artikler med mer enn 30 forfattere, så det vil si at de deler ikke ut siteringer til alle de 5154 forfatterne hver gang artikkelen om beregning av massen i Higgs-bosonet fra 2015 blir sitert.

Topper i flere fag

Sarkodie og mange andre på Clarivates liste er tverrfaglige, det betyr at de regnes blant de 1 prosent mest siterte med artikler innenfor flere fagfelt.

Noe annet er det å være topp 1 prosent i flere felt. Bare 6,6 prosent av forskerne på er det, og bare 0,6 prosent er på topplisten i tre fag.

Yan Zhang ved Universitetet i Oslo er den eneste på den norske listen som dukker opp to ganger, i både informatikk og ingeniørfag.

Image-text:

- Jeg tror at hvis du jobber hardt, så kommer du dit, selv om det tar tid, sier Samuel Asumadu Sarkodie. Foto: Nord universitet/privat.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

I et innlegg i Khrono beklager Nils Rune Langeland overfor alle han har forulempet. Han innser at han hadde en konfronterende og provoserende stil, særlig overfor kvinner.
Forskerforum 19.01.2022
Men kva med Universitetet på Vestlandet, Universitetet i Vest eller Vestlandsuniversitetet? Her er dommen frå Forskerforums språkekspertar.
Forskerforum 18.01.2022
Tirsdag skal partene i arbeidslivet komme med sine innspill til den kommende tillitsreformen. Unio-leder Ragnhild Lied vil ha mindre rapportering og detaljstyring.
Forskerforum 17.01.2022
Regjeringen vil lovfeste retten til heltidsjobb og gjøre det vanskeligere for bedrifter å ansette personer i deltidsstillinger.
Forskerforum 17.01.2022
12 nye forskerskoler skal gjøre ph.d.-utdanningen mer arbeidsrelevant.
Forskerforum 17.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt