AddToAny

Stemmer teller, ressurser avgjør - om migrasjon og demokrati i Guatemala og Honduras

UTSYN: De mellomamerikanske migrantene som holdes innesperret ved grensen til USA og migrantene som dør på veien har fått oppmerksomhet den siste tiden.
President Trump går hardt ut for å stanse strømmen av migranter og har presset Mexico med straffetoll på varer og de mellomamerikanske landene med kutt i bistand.

USA har tjent godt på billig arbeidskraft fra Mellom-Amerika, men nå er det migrantene som får skylda for problemene. Migrantene er avgjørende for Mellom-Amerikas økonomi, på grunn av alle pengene de sender hjem. Den nye politikken for å stanse migrasjonen har mange negative sider, og den gjør ingenting med den strukturelle og politiske krisen som ligger bak. Nyhetene følger amerikansk politikk og diskusjonen i USA om migrasjon, men i langt mindre grad hva som skjer i landene der migrantene kommer fra, der USA selv har en sterk innflytelse.

Honduras: Langvarig politisk krise

Den politiske krisen i Honduras de siste 10 årene omfatter et kupp, valgfusk og økende ulikhet. Den siste måneden har gatene i Honduras igjen stått i brann. Protestene startet denne gangen med forslag til helse- og utdanningslover som lærere og helsearbeidere mente la til rette for priviatisering. Lovforslagene ble trukket tilbake, men protestene har fortsatt, nå med krav om at president Hernandez må gå. Presidenten har satt inn militære mot demonstrantene.

Honduras har vært en trykkoker i flere år. Situasjonen ble drastisk forverret i 2009 da konservative krefter og økonomiske eliter gjennomførte et kupp mot den da sittende presidenten Manuel Zelaya, noe som førte til massive protester som pågikk i tre måneder, men kuppmakerne beholdt makten med støtte fra USA. Samtidig ble vilkårene for demokratiforkjempe

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Med norsk hjelp har vannkraft blitt Bhutans viktigste eksportvare. Karma Penjor Dorji håper å kunne fortsette å samarbeide med Norge om forvaltning av vannressursene.
Bistandsaktuelt 12.11.2019
KOMMENTAR: En rettssak i New York om ulovlige milliardlån i Mosambik avslører griskheten til deler av landets politiske elite.
Bistandsaktuelt 12.11.2019
Lørdag 16. november er det valg i Sri Lanka. Det finner sted i skyggen av uløste spørsmål fra borgerkrigens dager.
Bistandsaktuelt 12.11.2019
2,5 millioner mennesker er rammet av flom i Øst-Afrika. Røde Kors frykter utbrudd av dødelige sykdommer. Andre land i regionen er rammet av ekstrem tørke.
Bistandsaktuelt 12.11.2019
UTSYN: Equinor har laget en podcast hvor de forklarer hvorfor de mener olje er viktig også i møte med klimaendringene som den sjøl har skapt. Eller, rettere sagt, Aftenposten har laget podcast for Equinor.
Bistandsaktuelt 11.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt