AddToAny

Stemmen fra praksis Barn og unge med fedme ønskjer ikkje merksemd på kroppen sin

Når vi formidlar at nokon har så høg vekt at det kan vere helsefarleg, formidlar vi også at dei bør endre seg. Difor må vi tenke over korleis vi påverkar dei, skriv helsesjukepleiar Mariann Enoksen.
I studien bak artikkelen Stigmatisering og skam - en kvalitativ studie om å leve med fedme finn Venke Ueland at internalisert stigma skapar skam og pregar den grunnleggjande måten ein ser på seg sjølv, som dermed får konsekvensar for livskvaliteten. Ueland undersøkjer korleis det er for personar over 18 år å leve med fedme.

Som helsesjukepleiar i skulehelsetenesta møter eg barn og unge som har utvikla fedme. Mange av dei fortel at dei skammar seg og opplev stigmatisering, slik som informantane til Ueland. Det er viktig at vi som helsepersonell tek innover oss korleis det kan vera å leve med fedme. Ueland belyser viktige aspekt ved det å leve med fedme, som er nyttige å kjenne til for helsepersonell uavhengig av kva aldersgruppe ein arbeider med.

I Bergen får alle barn og unge som har fedme, tilbod om utreiing og oppfølging hjå poliklinikk for overvekt saman med foreldra sine. Oppfølginga ved poliklinikken inneber at dei også skal følgjast hjå skulehelsetenesta ein gong i månaden.

Eg opplev at mange strevar med å bli vege, dei synest det er flaut og ønskjer ikkje merksemd på seg sjølv og kroppen sin. Samstundes kjenner eg på ansvaret eg har som helsesjukepleiar. Eg skal avdekke risiko for sjukdom, førebyggje sjukdom og fremme helse. Det å leve med fedme er helsefarleg og krev tiltak.

Prøver å st

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Snart jul. Snart fri. Og dermed noen vakter som står uten sykepleiere. Hvis sjefen spør om du kan ta en beredskapsvakt, må du huske at den må avtales skriftlig med tillitsvalgte. Og kun hvis det er faglig forsvarlig.
Sykepleien 08.12.2019
Eidskog Helsetun blir fremstilt i mediene som en institusjon som aldri har vurdert HLR-status på pasienter, men det er ikke riktig, skriver Lise Krogstad.
Sykepleien 08.12.2019
Psykolog og forfatter Jørgen Flor ga i høst ut boken Skadelige samtaler. Han ønsker å bidra til en diskusjon om bivirkningene av terapi.
Sykepleien 07.12.2019
Jordmorutdanningen ved Universitetet i Tromsø har prøvd ut et nytt undervisningsopplegg i kunnskapsbasert praksis. Her er lærernes erfaringer og studentenes evalueringer.
Sykepleien 07.12.2019
En pasient ved UNN i Tromsø fikk blodoverføring av feil blodtype under en operasjon. Pasienten fikk en akutt og alvorlig reaksjon på blodoverføringen.
Sykepleien 06.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt