AddToAny

Spyttet ditt kan forklare hvorfor du ikke liker brokkoli

Et stoff i spyttet kan gjøre at brokkoli og blomkål smaker litt råttent, ifølge forskere fra Australia.
Liker du ikke brokkoli? Eller syns du blomkål rett og slett smaker litt råttent?

Mye rart skjer i munnen vår når vi tar en bit og begynner å tygge. Spyttkjertlene produserer spytt for harde livet.

I spyttet finnes noen stoffer som heter enzymer. De gjør blant annet at maten går lettere i oppløsning.

Også i grønnsaker er det ulike enzymer.

Grønnsak med svovel-smak

Sammen med enzymene i spyttet kan de skape en ekkel lukt og smak av svovel, ifølge forskere fra Australia.

De har undersøkt dette i en studie publisert i et tidsskrift som heter Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Det er nemlig et stoff i grønnsaker som brokkoli, blomkål, kål og rosenkål som lukter skikkelig vondt når det møter et enzym i spyttet vårt. Enzymet blir laget av en bakterie.

Enzymet finnes i munnen til noen av oss, men ikke alle. De

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Gjennom den nyeste utlysningen fra EU-rammeprogram mottar norske forskere, privat næringsliv og offentlig sektor 470 millioner kroner til klimaforskning.
forskning.no 27.10.2021
På Norges idrettshøgskole er innovasjon nye treningsmetoder, nye måter å lære på, ny teknologi - og nysgjerrighetsdrevet forskning. Ny kunnskap kan gi nyskaping langt utover NIH.
forskning.no 27.10.2021
Kan stramt tungebånd føre til ammeproblemer? Forskere er ikke enige om svaret. Derfor ber noen av dem helsepersonell være forsiktige med klippingen
forskning.no 27.10.2021
Asteroidene er svært ulike i både form og størrelse. Mellom Mars og Jupiter driver en stor mengde asteroider rundt i et asteroidebelte - også kalt hovedbeltet - som er hjem for de fleste av solsystemets asteroider.
forskning.no 27.10.2021
Forskerne tror han forsøkte å rømme til havet for å unngå de glohete massene.
forskning.no 27.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt