AddToAny

Sportsjournalistene tror Qatar-boikott kan gi dominoeffekt: - Norge kan få en stor rolle i internasjonal fotball igjen

- Fascinerende og litt pussig at det første initiativet til boikott kommer fra Norge, sier Reidar Sollie, leder i Norske Sportsjournalisters Forbund.
Helt siden The Guardian publiserte artikkelen «Avdekket: 6500 arbeidsinnvandrere har dødd mens Qatar girer opp til verdensmesterskap» har Qatar-VM blitt heftig diskutert i norske fotballklubber så vel som i norske medier. Eliteserieklubbene Tromsø, Rosenborg, Viking, Strømsgodset og Odd har alle vedtatt ønske om boikott.

- Jeg synes det er fascinerende, og litt pussig, at det er i Norge, det første initiativet til et boikott kommer fra, i og med at det er uhyre sjeldent at Norge er kvalifisert til VM. Vi har ikke vært kvalifisert siden 1998, sier Reidar Sollie til Kampanje.

Journalist i Dagsavisen, Reidar Sollie, er leder i den uavhengige interesseorganisasjon for norske sportsjournalister, Norske Sportsjournalisters Forbund. Forbundet forkortes med NSF, men går oftest under betegnelsen Sportsjournalistene.

- Kan starte en domino-effekt

Sollie er spent på hva som skjer hvis Fotballtinget lander på et boikott-vedtak om en ukes tid.

- Det er veldig spennende å se hvordan de internasjonale reaksjonene blir. Om dette kan starte en domino-effekt, sier han.

- Da kan Norge få en stor rolle innen internasjonal fotball igjen, og det er lenge siden sist, fortsetter journalisten.

- Kan du se for deg at noen av stormaktene innenfor fotballen blir med?

- Det har vært veldig stille fra de nasjonene, men det hadde vært veldig fascinerende hvis det skjedde, svarer Sollie.

- Fullstendig skandale

NSF-lederen er ikke nådig i sin dom over Fifa, som ikke har varslet noen planer om å flytte på det planlagte verdensmesterskapet.

- Det er en fullstendig skandale at Fifa ikke har klart å flytte på det arrangementet, etter at det ble avslørt at det var korrupsjon som lå bak hele tildelingen. Det var vel i 2015, så de har hatt tid til å gjøre noe med det, sier Sollie.

NSF-lederen var i sist i Qatar for fem år siden i forbindelse med en kongress i regi Sportsjournalistenes verdensforbund, AIPS.

- Da var Fotball-VM selvfølgelig tema. All oppmerksomhet er på Foball-VM, men Qatar har hatt VM i alle de store verdensidrettene, og de kommer ikke til å gi seg før de får Sommer-OL, også. De skal nok toppe alt med sommer-OL, sier Sollie.

Saken fortsetter etter bildet.

- De må håndtere dette

Sollie er spent på hvordan Norges fotballforbund behandler tema videre.

- Fotballting er neste helg, så dette er en veldig fersk sak og det er nok litt bardust. De må håndtere dette her, og kvalikken starter i slutten av mars for Norges del. Så vi har kort tid, sier han.

- Hvis alle klubbene vil det må Norge trekke seg fra VM?

- Fotballforbundet er en medlesmorgansiasjon så jeg vil tro at hvis det blir et rungende flertall for at Norge ikke skal delta, så kan man ikke delta.

- Tror du TV-seerne tenker på det kritiske aspektet med Qatar-VM, og ikke bare fotballfesten?

- Jeg tror de fleste har fått med seg at Qatar-VM er veldig omstridt, men bordet fanger veldig når fotballkamper starter, særlig hvis Norge er med.

Sollie sier fotballen lever sitt eget liv.

- Hvis Norge skulle kvalifisere seg, mot all formodning, så vil nok folk flest følge med, også vil nok mange snu seg bort. De mest innbitte har sagt at de ikke vil se en kamp, heller ikke av kvalikk-kampene, så dette er individuelle valg.

- Hvordan blir det å dekke mesterskapet, blir det en normal dekning?

- Norsk presse vil dekke det på vanlig måte, med alle kritiske innfallsvinkler som vi må ha med oss. Det må være en bevisst gjeng som reiser dit og dekker alle fasetter ved et slikt mesterskap, sier Sollie.

Image-text:

VM-drama:

Reidar Sollie, leder i interesseorganisasjon Norske Sportsjournalisters Forbund, mener det er en skandale at Fifa ikke har flyttet VM i 2022 fra Qatar. Nå er han spent på om det blir en internasjonal domino-effekt om Norge bestemmer seg for å boikotte verdensmesterskapet. Foto: Privat

Bygger stadion:

Arbeidere ved Lusail stadion, en av de planlagte VM-arenaene i Lusail, Qatar. Stadion skal ha plass til 80 000 tilskuere og vil ha åpningskampen og en av de siste kampene i VM neste år. Foto: AP Photo / Hassan Ammar

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

Etter to tiår på hjemmekontor, var det i grunnen på høy tid å få seg noen kolleger, sier forfatter Henrik Langeland.
Kampanje 15.04.2021
- Hvordan vil de nye handlevanene på nett øke behovet for smarte e-handelsløsninger, spør e-handelssjef i Omnicom Media Group, Ina Iversen, i dette innlegget.
Kampanje 15.04.2021
Tidligere konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, og private equity-toppen og Altor-leder, Hugo Maurstad, foreslås som nye styremedlemmer i Schibsted etter at Christian Ringnes og Birger Steen ikke stiller til gjenvalg.
Kampanje 15.04.2021
- Kunne ikke la korona stoppe oss når annonsørene har behov for mer innhold, sier Hågen Pettersen.
Kampanje 14.04.2021
- Jeg er skuffet, sier kreativ leder i Per Høj.
Kampanje 14.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt