AddToAny

Spør en forsker: Kan aper bli like smarte som oss i framtiden?

Kanskje, men det vil ta lang tid, forklarer forskere. Har du noensinne lurt på hvorfor det er oss som sitter her med klær på og leser artikler om vitenskap? Hvorfor er det ikke dem? Sjimpansene? Eller gorillaene?
Eller noen av de andre apene vi deler slektninger med?

Og når begynner apene å mestre ilden, finne opp hjulet og alt det andre?

Det har i hvert fall leseren Jan undret seg over. Han skriver: «Mennesket har utviklet sin intelligens gjennom årtusener med evolusjon. Kan framtidens aper bli like intelligente som mennesker er i dag, eller er utviklingen vår så unik at den ikke kan gjentas?»

For å finne svaret har vi alliert oss med Mikkel Heide Schierup, som er professor ved Center for Bioinformatik ved Aarhus Universitet, og Michael Winterdahl, som er førsteamanuensis i «neuroimaging» ved Aarhus Universitetshospital i Danmark.

Apene har kanskje utviklet seg mer enn oss

Før vi mennesker kommer for godt i gang med å rose oss selv, skal vi nevne at apenes utvikling ikke har stått stille mens vi mennesker har skaffet oss store hjerner og reist oss på bakbeina.

Vi ble skilt fra vår nærmeste nålevende slektning, sjimpansen, for om lag seks-sju millioner år siden, mens gorillaen gikk sin egen vei for mellom 8-10 millioner år siden, forteller Mikkel Heide Schierup.

- De har også utviklet seg på den tiden, kanskje til og med mer enn vi har, for lenge var det flere av dem enn av oss, så derfor virket den naturlige seleksjonen bedre hos dem, sier han.

For mens det for eksempel finnes flere ulike sjimpansearter, er det bare én nålevende menneskeart: Homo sapiens.

- Det er bare 60 000 år siden mennesket spredte seg utover hele verden fra Afrika, så vi mennesker har ikke rukket å bli så ulike fra hverandre, sier Schierup.

Aper kan go

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Jeg blir ofte spurt om «trening av rumpa». Jeg svarer i vei om funksjon og prestasjon - men så viser det seg ofte at den som spør er mest opptatt av om bakdelen tar seg fordelaktig ut.
forskning.no 25.02.2020
KRONIKK: Det kan være et blodslit å drive med idrett. Men hvis du klarer å gjøre det gøy, er det større sjanse for at du holder ut.
forskning.no 25.02.2020
Å lage nye legemidler koster enorme pengesummer. Ny teknologi kan gjøre medisiner både billigere og mer etisk.
forskning.no 25.02.2020
Universitetet i Agder oppretter i høst et nytt masterstudium i entreprenørskap som skal fokusere på forretningsmulighetene som ligger i globalisering, digitalisering og det grønne skiftet.
forskning.no 25.02.2020
I et nyoppstartet prosjekt skal forskere finne ut hvordan villfisk kan fanges mest mulig skånsomt, for både å sikre fiskens velferd, god kvalitet og økonomisk gevinst.
forskning.no 25.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt