AddToAny

Sommerintervjuet: Henrik Asheim ser frem til å slippe å stryke skjorter

Sommerintervjuet: Henrik Asheim ser frem til å slippe å stryke skjorter
Det verste med jobben som statsråd er de lange møtene, synes Henrik Asheim. - Jeg mener det aller meste kan sies på 45 minutter, sier han.
I en serie med sommerintervjuer hører vi med sentrale personer i kunnskapssektoren om hvordan sommeren best tilbringes og hva de har lært av koronakrisen. For Henrik Asheim har det vært en travel vår etter at han ble forsknings- og høyere utdanningsminister i slutten av januar. Etter under to måneder i statsrådstolen fikk han koronakrisen rett i fanget. Universitetene og høyskolene stengte på dagen.

- Du har nå vært statsråd i et halvt år. Hvordan har livet som statsråd vært så langt?

- Det har vært veldig annerledes enn jeg så for meg da jeg kom inn i Kunnskapsdepartementet i slutten av januar. Åpenbart har store deler av tiden så langt gått med på å håndtere en veldig krevende situasjon for studenter, forskere og andre ansatte i universitets- og høyskolesektoren. Men det har også vært utrolig motiverende å se en sektor som har brettet opp ermene og virkelig gjort det beste ut av en vanskelig situasjon.

- Hva liker du best og dårligst med jobben?

- Det jeg egentlig liker best er å reise ut å besøke folk, og lære om det de jobber med. Sånn sett har de siste månedene også vært litt mindre morsomme enn jeg egentlig kunne tenke meg. Det jeg liker minst er nok veldig lange møter generelt. Jeg mener det aller meste kan sies på 45 minutter, men det er dessverre ikke alle som er enige med meg i det.

- Hva er den viktigste saken for deg å få gjennomført i din statsrådperiode?

- Det er klart at etterspillet av koronapandemien blir viktig rett og slett fordi regjeringen har vært tydelig på at utdanning og kompetanse er en avgjørende del av veien ut av krisen. Ellers ser jeg veldig frem til å legge frem både en styringsmelding, og en melding om arbeidsrelevans i UH-sektoren. Der er det mange viktige debatter, og jeg håper vi skal få til en del forbedringer i samarbeid med sektoren.

- Er sommeren til for å ta igjen det tapte eller hente seg inn?

- Jeg er absolutt typen som bruker sommeren til å hente meg inn igjen. Etter en veldig travel vår ser jeg frem til noen late dager hvor jeg kan sove til jeg våkner, ikke trenger å stryke skjorter, og hvor jeg endelig får mer tid til venner og familie som ingen av oss har sett nok til de siste månedene. I år er planen å tilbringe mye tid på hytta også blir det nok en tur til Vestlandet med venner.

- Det blir neppe Alicante i år. Hvilken destinasjon i Norge vil du anbefale til andre?

- Jeg har de siste årene virkelig fått øynene opp for det norske fjellet om sommeren. Det kan være utrolig deilig å gå lange fjellturer hvor du får tømt hodet og samtidig er omgitt av vakker natur. Jeg kan absolutt anbefale en tur opp på Kjeragsbolten og Prekestolen i Rogaland. Begge er fine dagsturer og akkurat passe krevende om du er i OK form.

- Har du en bok, TV-serie eller film å anbefale til sommerferien?

- En film jeg kan anbefale en sommerkveld er Oscarvinneren Parasitt. Den er både morsom, mørk og rørende på en gang.

- Hvilket forskningsspørsmål skulle du ønske at noen fant svar på?

- De fleste av oss venter vel litt ekstra på en vaksine mot covid-19 akkurat nå. Men jeg tror jeg snakker på vegne av mange når jeg sier at jeg veldig gjerne skulle sett at kreftgåten ble løst. Det er en sykdom de aller fleste av oss har fått oppleve på nært hold, enten selv eller hos noen vi er glade i. Så jeg håper virkelig at i løpet av min livstid kan vi henvise denne brutale sykdommen til historiebøkene.

Image-text:

- Det har vært utrolig motiverende å se en sektor som har brettet opp ermene og virkelig gjort det beste ut av en vanskelig situasjon, sier Henrik Asheim (H). Her på en pressekonferanse i februar i år. Foto: Johanne Landsverk

Extra-info:

Fakta Hvem: Henrik Asheim (36)

Tittel: Forsknings- og høyere utdanningsminister for Høyre

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt