AddToAny

Solrunn er en av mange som ble permittert på bare to dagers varsel: - Skjønner at det ble slik

Solrunn er en av mange som ble permittert på bare to dagers varsel: - Skjønner at det ble slik
Halvparten av de tillitsvalgte er enige i at det var nødvendig med så kort varsel grunnet følgene koronapandemien fikk for bedriftene de jobber i.
I FriFagbevegelses ferske spørreundersøkelse svarer over sju av ti tillitsvalgte at ledelsen ga to dagers varsel om permittering i forbindelse med koronapandemien. Tre av ti svarer at de fikk 14 dagers varsel.

Rundt 1.000 tillitsvalgte i mange LO-forbund deltok i spørreundersøkelsen på nett som LO Media gjennomførte for FriFagbevegelse i forrige uke.

Færre og færre kunder kom

Butikkmedarbeider Solrunn Hatle fra Molde er av de mange tillitsvalgte som forteller at bedriften ga to dagers varsel om permittering. Hun sier hun skjønner at det ble slik.

- Det ble færre og færre kunder i butikkene i dagene etter at landet «stengte», forteller Hatle som er tillitsvalgt for Handel og Kontor i en av klesbutikkene i Varner-kjeden.

- Torsdag 19. mars sa sjefen at det ville komme varsel om permitteringer. Dagen etter fikk vi mail fra ledelsen der de beklaget og forklarte at det ikke var noen annen mulighet enn å permittere folk. Vi stengte ikke helt, butikken har vært åpen hele tiden.

Hatle var blant dem som ble permittert, 100 prosent.

- Selv om vi så det komme, kom det på en måte brått på. Det var en tung beskjed å få egentlig, sier Hatle.

Mister 12 dager med full lønn

Hvilken rolle spiller det om man får to dagers permitteringsvarsel, tenker kanskje mange som leser dette.

Jo, det betyr at de ansatte dermed mister tolv dager med full lønn i forbindelse med permitteringen.

Folk som for eksempel har 400.000 kroner i årslønn, får 4.500 kroner mindre med to dagers varsel enn de ville fått med 14 dagers varsel, som er det normale.

Mange tillitsvalgte støttet ledelsen

Nesten halvparten av de tillitsvalgte svarte ja på spørsmål om de var enige i at bedriften ga bare to dagers varsel om permittering. Solrunn Hatle er en av dem.

- Folk torde ikke komme, de var redde og forsiktige. Vi ansatte så også at dette går én vei, forteller hun.

Hatle kontaktet Handel og Kontor for å sjekke om det var lov med så kort varsel, ifølge hovedavtalen.

Det kan gjøres unntak fra regelen om å gi 14 dagers varsel i helt spesielle situasjoner, fikk hun vite.

Fagbevegelsen protesterer

34 prosent i FriFagbevegelses spørreundersøkelse sier de ikke var enige med ledelsen i å permittere ansatte på to dagers varsel i bedriftene de jobber i.

Mange tillitsvalgte protesterer mot at arbeidsgiverne har brukt koronakrisen som begrunnelse for å gi ansatte bare to dagers permitteringsvarsel. Flere forbund forbereder lønnskrav mot bedrifter de mener urettmessig har brukt så kort varslingstid.

Nesten 380.000 mennesker er permittert fra jobbene sine siden 12. mars, da Norge ble koronastengt.

Endelig tilbake i butikken

Hatle var 100 prosent permittert i cirka fire uker, før hun fikk begynne å jobbe litt igjen.

- Nå er kundene på vei tilbake. Det blir det flere og flere kunder, og salgstallene går oppover igjen, forteller Hatle. Rundt halvparten av de ansatte er tilbake på jobben igjen, forteller hun.

Om spørreundersøkelsen

Rundt 1.000 tillitsvalgte deltok i spørreundersøkelsen på nett som LO Media gjennomførte for FriFagbevegelse forrige uke.

Spørsmålene gikk til tillitsvalgte i LOs forbund i privat sektor.

Det er flest tillitsvalgte i HK og Fellesforbundet som har svart, men det er også mange svar fra tillitsvalgte i Norsk Arbeidsmandsforbund, Industri Energi, NNN, EL og IT Forbundet og Forbundet for Ledelse og Teknikk, Norsk Sjømannsforbund og Norsk Flygerforbund.

Image-text:

- Jeg er veldig glad for å være tilbake på jobb, selv om det bare er deltid, sier butikkmedarbeider og tillitsvalgt for Handel og Kontor Solrunn Hatle fra Molde. Hun ble permittert på to dagers varsel i mars.

Privat/illustrasjonsbilde

Extra-info:

Permitterte under koronakrisen:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt