AddToAny

Snorre Valen blir ny leder av Kringkastingsrådet: - Har vært kritisk til rådet tidligere

Her er de nye medlemmene av Kringkastingsrådet.
Snorre Serigstad Valen er oppnevnt som leder av Kringkastingsrådet. Han tar dermed over for Julie Brodtkorp som ny leder i den nye perioden som løper fra 2022-2025.

- Snorre Valens mediefaglige kompetanse, samt tidligere erfaring som både musiker og politiker gjør meg trygg på at han vil lede rådet på en god måte. Rådet er nå sikret en leder jeg tror vil bidra med interessante perspektiver og gode analyser, noe som er viktig i rådets arbeid med å vurdere NRKs tilbud, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en melding.

Valen har sittet to perioder på Stortinget for Sosialistisk Venstreparti, før han ga seg som stortingsrepresentant i 2017 og gikk av som nestleder i SV i våren 2019. Deretter begynte han i en redaktørjobb i Amedia-avisen Nidaros før han i dag sitter som redaktør i Trønderdebatt som er et debattforum for TA-konsernet i Midt-Norge.

- Har vært kritisk tidligere

Til Kampanje sier Valen at han tok en runde i tenkeboksen før han takket ja til forespørselen som kom fra Kulturdepartementet.

- Det er ingen hemmelighet at jeg har vært kritisk til Kringkastingsrådet tidligere. Det var vel en episode da det kom noe som lignet en bestilling fra rådet om mer høyrebasert humor, sier Valen til Kampanje.

I 2015 ba Kringkastingsrådet om at NRK etablerte et satiremiljø med ståsted på høyresiden, i tillegg til den nåværende satiren med ståsted på venstresiden. Uttalelsen kom etter flere klager på radioprogrammet «Salongen», som gikk på P2 og det var på den tiden Per Edgar Kokkvold ledet Kringkastingsrådet.

- Det er en type ting jeg ikke kommer til å ta tak i, og jeg er nok mer opptatt av den redaksjonelle integriteten til NRK for å nevne noe. Men når det er sagt så vil jeg ta av meg hatten for Julie Brodtkorp måten hun har ledet rådet og tydeliggjort og avgrenset rådets rolle og arbeid, sier han.

- Skal være en arena for debatt

Han mener Kringkastingsrådet fungerer som best når de er en arena for debatt.

- Jeg vil bygge videre på dette, og vil også videreføre praksisen om at vi skal holde oss unna potensielle PFU-saker. Kringkastingsrådet skal være et sted der brukerne av NRK kan komme med innspill og klage på det de er misfornøyd med. Vi skal være et sted som tar tak i disse diskusjonen og være en arena for offentlig debatt. På sitt beste kan rådet også ta tak i saker som også er viktige i samfunnsdebatten, sier han.

- Hvorfor vi trenger vi Kringkastingsrådet?

- Nå har jeg jo ikke alltid vært sikker selv og det kan sikkert være lurt å diskutere alternativer, men det er vanskelig å komme unna at NRK er i en særstilling. Vi er alle brukere av NRK og da mener jeg det er viktig at publikum har adgang til å klage, komme med innspill og at dette tas tak i og diskuteres, sier han.

Bakgrunn i SV

Med sin bakgrunn fra Sosialistisk Venstreparti (SV) kommer Valen fra et parti som har argumentert for å avskaffe Kringkastingsrådet noe som også står i partiprogrammet. Valen sier han, både som tidligere politiker og i dag redaktør i Trønderdebatt, har hatt «en sunn skepsis til rådets virkeområder».

- Men jeg likte godt at Stortinget strammet opp mandatet til Kringkastingsrådet i 2019, sier han.

Den nye lederen for Kringkastingsrådet sier han bestemte seg for ikke å ta gjenvalg på Stortinget i 2016 og er i dag heller ikke lenger medlem av partiet.

- Antallet klager til Kringkastingsrådet øker, hva tenker du om det?

- Trenden har vært økende over tid, men jeg synes det er bra. Samtiden vår er ikke preget av for mye tillit til organisasjoner og heller ikke nyhetsmediene har vært immune de siste årene, så at flere kommer med innspill for å diskutere saker det er bare et sunnhetstegn.

Vil fortsatt delta i debatten

- Du er en aktiv debattant i dag, blir det vanskeligere å komme med mediekritikk nå?

- Jeg skal ha et ryddig forhold til hva jeg skriver om NRK, men jeg kommer fortsatt til å delta i den offentlige debatten enten det er på NRKs debattflater eller andre steder, sier han.

- Du er også musiker leser, hva kommer du til å spille mest på i rollen som leder av Kringkastingsrådet, musikk-, politikk- eller mediebakgrunnen?

- Det må bli mediebakgrunnen for det er jo der jeg lever og puster i dag. Jeg er veldig opptatt av pressefrihet og at vi har noen felles flater der vi diskuterer de samme nyhetene. Det er veldig viktig i en tid der demokratiet svekkes og tilliten til de redaksjonelle mediene utfordres, sier han.

- Prioritert yngre medlemmer

Tidligere har Kampanje omtalt medlemmene som Stortinget har oppnevnt, men i dag er det altså regjeringens tur til å peke ut rådets nye medlemmer. Trettebergstuen sier «det har vært viktig for regjeringen at både leder og nestleder har mediefaglig kompetanse og erfaring.»

- Regjeringen har også prioritert at det oppnevnes yngre medlemmer med sterke stemmer som kan bidra til synliggjøring av rådet i offentligheten, sier Trettebergstuen.

I tillegg til Valen ble også tre andre nye medlemmer oppnevnt. Medieforsker Vilde Schanke Sundet ved Universitetet i Oslo ble oppnevnt til nestleder i rådet. I tillegg ble Luqman Wadood, redaktør for debattnettstedet Jeune, og Sumaya Jirde Ali, redaktør for det feministiske tidsskriftet Fett, oppnevnt som nye medlemmer.

Image-text:

Ny leder:

Den nye lederen av Kringkastingsrådet Snorre Valen er i dag redaktør i TA-konsernet i Trøndelag og tidligere stortingspolitiker fra SV. - Rådet skal være et sted der brukerne av NRK kan komme med innspill, og klage på det de er misfornøyd med, sier Valen til Kampanje. Foto: Jil Yngland / NTB

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

Etter snaue to år går Tor Arne Fosser inn for landing i Norwegian. - Det var naturlig for meg å gå videre, sier han.
Kampanje 25.05.2022
Christelle Ravneberget er klar for et nytt kapittel i Ahead-byrået Nova Vista.
Kampanje 25.05.2022
Lars Taraldsen blir ny innholdsrådgiver i Try.
Kampanje 25.05.2022
- I flere uker har Altibox jobbet iherdig for å skape et inntrykk av at TV 2 ikke forstår seerne sine, at vi er en grådig aktør som heller driver med spill enn konstruktive forhandlinger. Det er ikke sant, skriver Sarah C. J. Willand i TV 2.
Kampanje 25.05.2022
- Hodejegerne rigger seg for en ny tid, sier daglig leder Åsta Braathen.
Kampanje 25.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt