AddToAny

Slik unngår du larver i potetene du dyrker selv

Om du vil dyrke poteter i egen kjøkkenhage på en del av plenen, er du nesten garantert å få angrep av kjølmark. Potetene blir gjennomhullet av larver. Men med noen enkle grep kan du unngå dem.
Den siste tiden har stadig flere begynt å dyrke grønnsaker i egen hage.

Mange tenker kanskje at de bare kan harve opp et hjørne av gressplenen i hagen til å sette potet i.

- Men det er en kjempetabbe, sier forsker Annette Folkedal Schjøll ved NIBIO, Norsk Institutt for bioøkonomi til forskning.no.

Da er du nemlig nesten garantert å få angrep av kjølmark. Kjølmark er ikke en mark, som navnet skulle tilsi. Det er billelarver, nærmere bestemt larvene til en gruppe biller som kalles smellere.

Spretter opp i luften med et smell

Billene er i seg selv fascinerende, synes forskeren.

- Legger du en voksen smellerbille på ryggen, vil den etter kort tid sprette opp i luften med et lite smell - og forhåpentlig lande på beina.

Men billene legger egg i plenen om våren, og larvene lever i flere år nede i jorda av gressrøtter. Selv om eggene legges i gress, spiser larvene nesten hva som helst av røtter.

Om det plutselig kommer potetgroer og nypoteter nede i jorda, vil den velte seg i tidenes etegilde.

(Foto: Erling Fløystad/NIBIO)

Beveger seg vertikalt i jordlaget

Larvene beveger seg opp og ned i jorda under plenen. Om vinteren og tidlig om våren er de gjerne dypt nede i jorda. Derfor er det ikke sikkert at du ser dem om du graver av det øverste gresslaget på plenen.

- Larvene overvintrer et stykke ned i jorda, og det er ikke sikkert de er kommet opp ennå når du setter potetene. Når jorda varmes opp om våren, kommer larvene opp for å spise røtter etter en lang vinterdvale, forteller Folkedal Schjøll.

Midt på sommeren når det er for varmt og tørt kryper larvene nedover i jorda for å

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kampen mot «sodomitter» er viktig for terrorbevegelsen. Å kaste homofile ned fra hustak har vært en vanlig straffemetode.
forskning.no 28.06.2022
Forskning tiltrekker seg mange typer mennesker, men forskningen fremmer og former også mennesker på bestemte måter. Hva er forskernes arketyper?
forskning.no 28.06.2022
På vei mot Kvitøya og den nordøstlige delen av Svalbard, snublet vi over noen underlige former på kartet som viser havbunnen i Bjørnøyrenna.
forskning.no 28.06.2022
Denne sommeren ligger an til å bli varmere enn gjennomsnittet i store deler av verden. Det er livsfarlig for mennesker som ikke har noe sted å bo.
forskning.no 28.06.2022
Mørkt skjørt og liv i ull, med broderte lokale mønstre. Slik skulle bunadene være, ifølge Hulda Garborg - som designet den første bunaden.
forskning.no 28.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt