AddToAny

Slik påvirker ensomhet helsen vår

Ensomhet er et massivt samfunnsproblem i det 21. århundre. Tilstanden påvirker vår mentale helse, øker faren for sykdom, og bør tas på høyeste alvor, skriver Noreena Hertz i boken «Ensomhetens århundre».
Ensomhetens århundre Noreena Hertz; oversatt av Lene Stokseth Res Publica, 2020 (Artikkelen er et lett tilpasset bokutdrag.)

Forfatterinfo

Noreena Hertz

Noreena Hertz (f. 1967) er en britisk økonom, journalist, forsker og forfatter. Hun er æresprofessor ved University College London. Hennes bøker er oversatt til 22 språk, og på norsk er det tidligere utgitt Den tause revolusjonen og Gjeldens historie.

Tenk tilbake på sist du følte deg ensom. Det er ikke sikkert at det varte så lenge. Hvordan kjentes det i kroppen? Hvor kjente du ensomheten?

Vi forestiller oss ofte et ensomt menneske som passivt, stillferdig og dempet. Når vi minnes våre mest ensomme stunder i livet, vil vi ikke umiddelbart erindre et hamrende hjerte, tanker som løper løpsk, eller andre typiske tegn på en voldsomt stressende situasjon.

Ensomhetens kjemiske tilstedeværelse i kroppen og hormonene den sender rundt i blodårene, er i all vesentlighet identisk med «kjemp eller flykt»-responsen vi får når vi føler oss angrepet (Louise, Hawkley & Capitanio, 2015).

Det er denne stressresponsen som fyrer opp under noen av de mest lumske helseeffektene av ensomhet (Chen, 2015; Jaremka et al. 2013; Smith, Stewart, Riddel & Victor, 2018).

Disse kan være omfattende og i verste fall dødelige. Når vi snakker om ensomhet, snakker vi altså ikke bare om ensomme sinn, men også om ensomme kropper. De to henger naturligvis sammen.

Stressresponsen dempes ikke i en ensom kropp

Kroppen er selvsagt vant til stressresponsen - den opplever vi ganske ofte. En viktig presentasjon på jobben, en nestenulykke på sykkelturen og et straffespark for fotballaget vi heier på, er eksempler på vanlige stresstriggere. Men vanligvis vil viktige kroppsfunksjoner - puls, blodtrykk, pust - vende tilbake til normalen etter at «trusselen» er over. Vi er trygge. I en ensom kropp dempes derimot ikke stressresponsen slik den skal, og kroppsfunksjonene forblir unormale.

Når en ensom kropp opplever stress, stiger kolesterolnivåene raskere enn i en kropp

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Da jeg søkte etter artikler om selvmordstanker hos psykologer, ble jeg slått av hvor lite det var å finne, skriver Anonym Psykolog.
Psykologisk.no 21.01.2021
Det opplyser regjerningen i en pressemelding onsdag. - Å være glad i seg selv og fornøyd med sin egen kropp er bra for helsa.
Psykologisk.no 20.01.2021
- Hverdager er kjempefint. De er det flest av, sier Eirik Hørthe. Psykologen og skribenten blir nå fast bidragsyter i Psykologisk.no Pluss med en spalte som heter nettopp «Hverdagspsykologi».
Psykologisk.no 19.01.2021
For første gang har en metoo-sak nådd Høyesterett. Eksperter oppfordrer nå alle arbeidsplasser til å ha klare rutiner for varsling og forebygging av seksuell trakassering.
Psykologisk.no 19.01.2021
Psykedelika har gjennom en rekke studier vist gode resultater på behandlingen av depresjon, angst, og posttraumatisk stresslidelse. Men hvor nyttig er dette i terapirommet? Det er tema i ukens episode av Pia og psyken.
Psykologisk.no 18.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt